Bandić i Novak prijavljeni DORH-u zbog “devastacije” Trga žrtava fašizma

Bandić i Novak prijavljeni DORH-u zbog “devastacije” Trga žrtava fašizma

Aktivisti iz inicijative »Vratite magnoliju« dvojac je prijavio »zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo nezakonitog pogodovanja te kazneno djelo oštećenja kulturnog dobra«

Zelena akcija i Pravo na grad, udruge iz inicijative „Vratite magnoliju“ dan as su, 30. svibnja »zbog devastacije Trga žrtava fašizma« protiv gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvija Novaka podnijele kaznenu pri Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH).

Kako navode aktivisti iz spomenute inicijative, dvojac je prijavljen »zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo nezakonitog pogodovanja te kazneno djelo oštećenja kulturnog dobra«.

Članovi inicijative »Vratite magnoliju« podsjećaju kako već više od dva mjeseca upozoravaju na, kako kažu, sporne radove na Trgu žrtava fašizma koji se izvode kao prva faza projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

»Spomenuti radovi se izvode samo temelju projekta Uređenja javnih i zelenih površina oko Doma HDLU-a. Bez detaljnog konzervatorskog ili restauratorskog elaborata kao i pisanog sporazuma s vlasnicima i korisnicima prostora nikako se nije smjelo krenuti u uklanjanje stepenica koje su sastavni dio Doma, koji je zaštićeno kulturno dobra u vlasništvu Republike Hrvatske“, rekla je Iva Marčetić iz Prava na grad.

Nadodaje kako se u tehničkom opisu izvedbenog arhitektonskog projekta ne spominje uklanjanje stepenica, već se ti radovi navode samo u troškovniku, a riječ je o uklanjanju 37 velikih i 12 malih stepenica.

Naime, prema tvrdnjama aktivista u ugovoru kojeg Gradonačelnik potpisuje s izvođačem radova ponovno se, bez ikakvih stručnih elaborata, u troškovniku koji je sastavni dio ugovora, navodi uklanjanje 204 velike i 12 malih stepenica kao i njihova zamjena kamenom druge vrste. Time je, smatraju, osim što je nanesena šteta Proračunu Grada Zagreba, oštećeno i kulturno dobro.

»Sve ove nezakonitosti je inicijativa „Vratite magnoliju“ u nekoliko navrata prijavljivala nadležnim inspekcijama, no budući da u dva mjeseca nismo dobili niti jedan odgovor odlučili smo se i na podizanje kaznene prijave DORH-u«, rekla je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije. »Gradonačelnik Bandić je puno puta pozivao institucije pravne države da rade svoj posao, pa eto, sad to činimo i mi«, dodala je Leljak Gracin.

O projektu i samim radovima na Trgu žrtava fašizma negativno očitovale važne stručne udruge, među kojima su: Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Katedra za zaštitu kulturne baštine Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, ULUPUH i Muzeje Ivana Meštrovića, kao i Vijeće Gradske četvrti Donji grad i Odbor za prostorno uređenje pri Gradskoj skupštini. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni