Bandić i Mrak Taritaš na sučeljavanju u drugom krugu

Bandić i Mrak Taritaš na sučeljavanju u drugom krugu

U Zagrebu su u nedjelju završili još jedni lokalni izbori. Barem se tiče Gradske skupštine, dok će odluka o čelnom čovjeku Zagreba pasti u drugom krugu, odnosno 6. lipnja. Građani su u nedjelju najveći broj dali Stranci rada i solidarnosti Milana Bandića koja je osvojila 74.470 glasova odnosno 23,03 % posto ukupnih glasova.

Relativni pobjednik izbora Milan Bandić, malo iza ponoći obratio se javnosti. Na početku se zahvalio se sugrađanima na povjerenju te čestitao svima koji su ušli u Skupštinu. Pritom je nadodao:

»Osobno ću moliti i sve uložiti da napravimo veliku koaliciju u Gradskoj skupštini, jer Zagreb to zaslužuje. Gradonačelnik koji je u finalu za 6. mandat to zaslužuje«.

Odmah iza spomenute stranke je koalicija SDP, HNS, HSS, HSU, Naprijed Hrvatska!, SU koja je dobila 67.190 odnosno 20,78% glasova. Njihova kandidatkinja za gradonačelnicu, Anka Mrak Taritaš, pozvala je svog protukandidata Milana Bandića na sučeljavanje pred drugi izborni krug.

»On ima prednost da kaže da je potrošio 0 kuna u predizbornoj kampanji. No dan prije izborne šutnje on je u Holdingu zaposlio 200 ljudi. Očekujem da će ići sad još agresivnije s projektima i krenuti u još agresivniju kampanju«.

Na trećem mjestu se našla Nezavisna lista Sandre Švaljek, HSLS-a, ZS-a i HKS-a. Oni su dobili 40.245 glasova (12,45 %). Sandra Švaljek smatra kako ovo što je učinila ona i njen tim može puno ohrabriti budući da je, kako kaže, dobila veliki broj mjesta u Skupštini te zaključila da neće nikoga podržati u drugom krugu.

Osim spomenute trojke, u Gradsku skupštinu ulaze još HDZ, Kandidacijska lista grupe birača Brune Esih, koalicija Zagreb je naš, N. ORaH, RF i ZA GRAD.

Prema privremenim rezultatima izborni prag nisu prošli MOST (4,93 %) ni Živi zid (4,53 %)

Iz Državnog izbornog povjerenstva javljaju kako je u Zagrebu pristupilo glasovanju 329.605, što je oko 48% ukupnog broja birača. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni