Bandić Hasanbegoviću: “A sad adio…”

Bandić Hasanbegoviću: “A sad adio…”

Na novinarski upit koje su konkretno političke razmirice dovele do razlaza s Neovisnima za Hrvatsku, Jelena Pavičić Vukičević je odgovorila da je nastavak suradnje nemoguć ako vas netko naziva »muljem« i »talogom«

Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i Neovisni za Hrvatsku više neće biti koalicijski partneri u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, poručila je to jasno na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Gradske organizacije Stranke rada i solidarnosti, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Ona je pozvala članove Neovisnih za Hrvatsku da vrate sve funkcije na koje su došli koalirajući s njihovom strankom i HDZ-om.

Povod za ovu reakciju bila je najava gradskog zastupnika i političkog tajnika Neovisnih za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića da njegova stranka na predstojećoj sjednici Gradske skupštine (koja će se održati za deset dana) neće podržati prijedlog gradskog proračuna za 2019. godinu, što je samo dovelo do eskalacije ionako loših međustranačkih odnosa.

»Neovisni za Hrvatsku putem medija su najavili da neće podržati proračun, a naš Klub nije zbog toga bio nervozan«, kaže Pavičić Vukičević. Od Neovisnih za Hrvatsku sad traže da »pokažu svoju moralnu stranu« i odstupe s mjesta potpredsjednika, iz skupštinskih odbora i upravnih tijela u koja se imenuju članovi gradske Skupštine te tako završe sporazum koji su s njima i HDZ-om potpisali prije godinu i pol, a koji se od danas smatra raskinutim.

»Nemoguće je konzumirati prava, a ne konzumirati obveze«, poručila je Pavičić Vukičević te dodala kako Neovisni za Hrvatsku pozivaju druge na moral, pa neka se onda i sami tako ponašaju.

Iako je Pavičić Vuičević ustvrdila kako su im Neovisni zapravo »napravili uslugu« jer će im sada »biti lakše pregovarati«, stvar je u tome da Bandićevoj stranci u aktualnom odnosu snaga u Gradskoj skupštini nedostaje broj ruku za izglasavanje proračuna; konkretno, trebaju im glasovi još triju zastupnika, budući da je i oporba najavila da će »minirati« proračun. Ako im to ne pođe za rukom, na pomolu su novi izbori za Gradsku skupštinu.

Čelnica zagrebačke organizacije Stranke rada i solidarnosti nije željela odgovoriti na novinarsko pitanje imaju li već potrebne ruke i je li poznato koji bi ih gradski zastupnici mogli podržati. Navela je tek da je do izglasavanja proračuna preostalo desetak dana te da zastupnici u tom periodu mogu predložiti amandmane koje gradonačelnik može i ne mora usvojiti.

Podsjetimo, Neovisni za Hrvatsku u Skupštini imaju svoga potpredsjednika (Krešimir Kartelo), a njihovi ljudi predsjedaju slijedećim skupštinskim odborima: Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova vodi Zlatko Hasanbegović, Odbor za prostorno uređenje Tomislav Jonjić, Odbor za obrazovanje i sport Bruna Esih, dok Odborom za međugradsku i međunarodnu suradnju predsjeda Krešimir Kartelo.

Na novinarski upit koje su konkretno političke razmirice dovele do razlaza s Neovisnima za Hrvatsku, Jelena Pavičić Vukičević je odgovorila da je nastavak suradnje nemoguć ako vas netko naziva »muljem« i »talogom« (više na: https://zg-magazin.com.hr/branitelji-uvrijedeni-prijamom-bliskog-arkanovog-suradnika-u-zagrebackoj-gradskoj-upravi/)

Esih: Nećemo se sami povući s funkcija

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih izjavila je pak za Dnevnik.hr da je konferencija za medije RIS-a bila »bespredmetna« jer tamo nije rečeno ništa što već nije poznato. »Ako postoji nova većina, oni mogu dignuti ruke i skinuti nam glave«, rekla je Esih potvrdivši kako se neće sami povući s funkcija. »Pa zašto bismo? Postavila nas je većina, neka nas nova većina i smijeni«, dodala je Esih.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni