Bandić: Grad normalno funkcionira i zasad ne mislimo proglasiti elementarnu nepogodu

Bandić: Grad normalno funkcionira i zasad ne mislimo proglasiti elementarnu nepogodu

(Foto: Ilustracija)

Kazao je da sve autobusne i tramvajske linije voze i da nema većih problema te da radnici Zrinjevca uklanjaju grane stabala s cesta kako bi se promet nesmetano odvijao

Ivana Vranješ

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare ispred Muzičke akademije komentirao štete nastale od olujnog nevremena koje je u nedjelju navečer pogodilo Zagreb, a nastavljeno je i tijekom slijedećeg dana.

Naglasio je da je u Zagrebu od 1974. godine, znači 45 godina i da ne pamti da se dogodilo ovako nevrijeme. Dodao je da je samo žena koju je posjetio u Traumatološkoj bolnici teže ozlijeđena te će joj biti operirana bedrena kost, dok je petero ljudi lakše ozlijeđeno i pušteno svojim kućama.

„Bitno je da se nikom nije dogodilo veliko zlo. Ovo se događa svakih mjesec dana u Americi, u nekoj od saveznih država. Kod nas se događa rijetko, ali smo manje ili više spremni. Mislim da su zagrebačke službe reagirale na vrijeme”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Pozvao je građane, posebno one starije, trudnice, majke s djecom da što manje izlaze dok se stanje ne smiri te je građane zamolio da o svim problemima kontaktiraju besplatni telefon 0800 818 919.

„Do sada smo imali više od 700 intervencija. Intervenirat ćemo koliko bude trebalo i tako će biti dok sve ne saniramo”, izjavio je Bandić u ponedjeljak predvečer. Kazao je da sve autobusne i tramvajske linije voze i da nema većih problema te da radnici Zrinjevca uklanjaju grane stabala s cesta kako bi se promet nesmetano odvijao.

„Ono što želim podvući je slijedeće – nevrijeme će trajati do utorka do 12 sati, a onda će se smiriti i nastavit ćemo sanirati sitne stvari. Na vaše pitanje hoćemo li biti proglasiti elementarnu nepogodu, o tome zasada ne razmišljamo, grad normalno funkcionira“, rekao je novinarima Bandić.

Dodao je da će povjerenstvo koje je formirao popisati svu štetu, a bude li potrebno na njegov prijedlog će se sastati i Odbor Gradske skupštine koji je formiran.

Osvrnuo se i na razloge održavanja konferencije za novinare ispred Muzičke akademije s obzirom da u nekim medijima su se pojavili natpisi o lošem stanju zgrade Muzičke akademije.

„Nije slučajno da se presica ovdje održava. To je jedan od najuspjelijih projekata Zagreba zamišljen u glavi gradonačelnika Bandića, uz podršku zagrebačkog Sveučilišta i resornog ministarstva”, rekao je gradonačelnik. Podsjetio je da je na njegov prijedlog Grad Zagreb kupio staru zgradu Ferimporta za 30 milijuna kuna.

„Sa Sveučilištem i resornim ministarstvom od 2006. do 2009. godine, odnosno 2012. smo uložili 226 milijuna kuna s PDV-om. Grad Zagreb je uložio više od 20 milijuna eura, a ministarstvo i Sveučilište više od 15 milijuna eura. Nakon 26. svibnja bit će manje natpisa u novinama i manje problema“, istaknuo je gradonačelnik. Spomenuo je kako je se cijeli problem svodi na to da se resorno ministarstvo već osam godina ne može dogovoriti oko održavanja zgrade Muzičke akademije, a ne ispuni li ministarstvo obvezu vezano za održavanje, obvezu će preuzeti Grad Zagreb i problem će biti riješen.

„Resorna ministrica bi trebala izvršavati svoje obveze prema Akademiji, a koliko imam informacija ne daju novce za tekuće investicijsko održavanje, 5 milijuna kuna, jer svaka lijepa i dobra građevina košta. Prema tome svi su pozvani da rade svoj posao. Tekuće investicijsko održavanje ide na račun ministarstva koje svoje obveze zanemaruje, ne izvršava, ali ne samo to, nego i ne financira pola umjetničkih programa Akademije. To je poruka ministrici da radi svoj posao, ako ne neka jasno i glasno kaže i Grad Zagreb će naplatiti tekuće investicijsko održavanje od police, preuzet ćemo taj trošak od 5 milijuna kuna“, poručio je Bandić.