Bandić dočekao tehmaratonca Đuku Pelcla nakon 550 prijeđenih kilometara

Bandić dočekao tehmaratonca Đuku Pelcla nakon 550 prijeđenih kilometara

(Foto: Ivan Vlainić, Milan Bandić i Đuka Pelcl)

Đuka Pelcl, predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova, na putovanju započetom 4. veljače u Iloku, dugom 40-ak dana, planira dnevno prijeći oko 45 kilometara, a do cilja na Prevlaci bi trebao stići 14. ožujka

Gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s predsjednikom Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) Ivanom Vlainićem i ravnateljicom Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markitom Franulić, dočekao je u subotu u Tehničkom muzeju Đuku Pelcla, predsjednika Hrvatskog saveza CB radioklubova, koji trenutno pješači TEH MARATON od Iloka do Prevlake, dug 1.400 kilometara, u povodu 70. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Đuka Pelcl do sada je propješačio udaljenost od Iloka do Zagreba (550 km), a na dočeku u Muezju gradonačelnik Bandić je poručio: »Želim puno uspjeha Đuki, držim fige, znam što to znači jer i sam godišnje pretrčim 4.000 kilometara. Ovo je poruka našim ljudima da istraju i nema odustajanja, pomičemo granice u promociji tehničke kulture i zdravog života«.

Uz zahvalu na toplom dočeku nakon prve dionice, Đuka Pelcl naglasio je da je svrha Teh maraton promovirati tehničku kulturu u godini u kojoj Hrvatska zajednica tehničke kulture slavi 70. obljetnicu rada.

»Teško je, pogotovo ujutro kada treba krenuti, ali vjerujem da ću izdržati do kraja«, kaže.

»Svaka čast Đuki, za ovaj pothvat potrebna je snažna volja, puno truda, upornosti, izdržljivosti i entuzijazma«, istaknuo je gradonačelnik Bandić, zaželjevši mu dobro zdravlje i sreću da izdrži do kraja. »Ovim maratonom, osim tehničke kulture, Đuka promovira i zdrav život ali i pomiče granice«, dodao je.

Predsjednik HZTK Ivan Vlainić i ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić istaknuli su važnost tehničke kulture, pogotovo u današnje vrijeme kad ima veću ulogu nego prije. Mi svojim radionicama i aktivnostima nastojimo nadopuniti tehničko obrazovanje kod svih generacija, počevši od onih vrtićke dobi, dodao je Ivan Vlainić.

Đuka Pelcl će na svom putu od Iloka do Prevlake posjetiti 36 gradova, gdje će ga dočekati predstavnici zajednica tehničkih kultura.

TEH MARATON povezuje Hrvatsku od Iloka do Prevlake kao što tehnika i tehnologija nas sve povezuju u svakodnevnom životu.

»Za razvoj pojedinca i cijelog društva od iznimne je važnosti obrazovanje u tehničkim i srodnim aktivnostima, posebno u našim programima za djecu i mlade. Najveće vrijednosti koju mi usađujemo u naše mlade članove i polaznike programa su strast prema tehnici, neizmjerna znatiželja koja pogoni inovacije i posebno praktične vještine«, otkriva Ivan Vlainić, mentor i pedagog danas poznatog inovatora Mate Rimca. Naime, HZTK posebno darovitim učenicima koji iskazuju interes za neko područje tehničkih aktivnosti kontinuiranim radom stručno usmjerava sve do izvođenja istraživačkih projekata.

U sklopu dočeka uz podršku glavne tajnice HZTK Zdenke Terek i domaćina, ravnateljice Tehničkog muzeja »Nikola Tesla« Markite Franulić, mladi CB-aši montirali su antenu i uspostavili CB vezu s Požegom, održalo se natjecanje mladih robotičara, dok su raketari pripremili atraktivno lansiranje rakete.

Više o TEH MARATONU

Đuka Pelcl, predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova, članice HZTK na putovanju započetom 4. veljače u Iloku, dugom 40-ak dana, planira dnevno prijeći oko 45 kilometara, a svaki četvrti ili peti dan, odnosno nakon svakih 250 kilometara, napravit će mali odmor kako bi obnovio snagu za dolazak na cilj, točnije na Prevlaku, gdje bi trebao stići 14. ožujka.

Požežanin Đuka Pelcl cijelo vrijeme dostupan je na tri radioamaterske frekvencije: CB, PMR i UKV stanica (CB stanica: kanal 20 FM – frekvencija 27 205 MHz i kanal 15 FM – frekvencija 27 135; PMR stanica: kanal 6 – frekvencija 446 068 75 i kanal 15 FM – frekvencija 27 135; UKV stanica: frekvencija 145 250).

TEH MARATON Đuke Pelcla može se pratiti i na Facebook stranici Hrvatske zajednice tehničke kulture (https://www.facebook.com/hztk.hr). (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni