Bandić: Da je Holjevac živ, bio bi ponosan na današnji Zagreb

Bandić: Da je Holjevac živ, bio bi ponosan na današnji Zagreb

O novom nogometnom stadionu: Očekujem pismo iz Dinama i ono što Dinamo i navijači budu htjeli to će se i napraviti

U povodu 102. obljetnice rođenja Većeslava Holjevca u četvrtak je uz spomenik u aveniji koja nosi njegovo ime izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo vijenac i zapalilo svijeću.

Polaganju vijenca nazočila je obitelj pokojnog gradonačelnika i njegov suborac iz Drugog svjetskog rata Juraj Hrženjak.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da je Holjevac bio hrvatski antifašist, domoljub, vizionar, legendarni gradonačelnik Zagreba te da njegova smrt 1970. godine nije do kraja rasvijetljena, ali se nada da će se i to dogoditi.

„Veco Holjevac je čovjek koji je zadužio ovaj grad i od srca mu hvala. Udario je timber, pečat hrvatskom antifašizmu u Drugom svjetskom ratu, a njegovi posmrtni ostaci počivaju na grobu Narodnih heroja na zagrebačkom Mirogoju, kao i drugih značajnih ljudi antifašističkog pokreta“, rekao je gradonačelnik Bandić. Naglasio je da dok god on bude na čelu Zagreba obilježavat će se obljetnica Holjevčeve smrti na dvije lokacije, na grobu Narodnih heroja i uz spomenik u Aveniji Većesalava Holjevca.

„Spomenik je napravljen na insistiranje dr. Franje Tuđmana 1994. godine, za vrijeme neovisne Hrvatske. Nije slučajno bio je suborac prvog hrvatskog predsjednika. Da je danas živ, Holjevac bio bi ponosan na svoj Zagreb jer sam nastavio tamo gdje je udario temelje. Daj Bože da je više Holjevca u hrvatskoj povijesti, ona bi bila svjetlija“, poručio je gradonačelnik Bandić.

 Na upit novinara o gradnji novog nogometnog stadiona Bandić je istaknuo da je kao gradonačelnik Zagreba i peti počasni predsjednik Dinama ponosan na uspjehe tog nogometnog kluba.

„Ponosan sam na sve što se događa u Dinamu, posebno na rezultate koje postiže Bjelica jer je uštimao taj orkestar do savršenstva. Nema više intervencija s klupe i cirkusa, gledatelji su se vratili na stadion, jer kazalište bez publike nije kazalište i stadion bez publike nema svrhu“, istaknuo je Bandić.

Kazao je da očekuje pismo iz Dinama i ono što Dinamo i navijači budu htjeli to će se i napraviti.

Osvrnuo se i na otpad u Gradu Zagrebu te je rekao da će se to riješiti. Što se tiče kažnjavanja građana za odlaganje otpada, Bandić je rekao da će Zagreb biti zadnji koji će naplatiti kazne svojim građanima, ali će odvajati, kako je rekao, žito od kukuolja.

„Kaznit ćemo one koji pod okriljem noći trpaju smeće u tuđe spremnike, a ne poštene građane“, zaključio je Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni