Bandić: Ako će Josipović nabaviti jedan stroj, ja ću ih nabaviti još tri

Bandić: Ako će Josipović nabaviti jedan stroj, ja ću ih nabaviti još tri

Grozaj je zahvalila novinarima na velikoj pomoći, kao i svim ljudima velikog srca koji su pomogli donacijama i moralnom potporom. „Na našim je licima danas osmijeh, ali još puno naših kolegica čeka našu pomoć“, kaže Grozaj

Tekst i foto: Boris Jagačić

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović danas je posjetio šivačku radionicu Udruge Kamensko na Knežiji, koju su osnovale bivše radnice istoimene tekstilne tvrtke. Radnice je nakon toga obišao i gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

„Moram izraziti svoje divljenje. U teškim trenucima za sebe imale ste hrabrosti napraviti novi početak“, kazao je predsjednik Josipović

Josipovic_GrozajNakon kraćeg razgovora s bivšim radnicama Kamenskog predsjednik Josipović je izrazio oduševljenje s onim što je Udruga napravila. „Moram izraziti svoje divljenje. U teškim trenucima za sebe imale ste hrabrosti napraviti novi početak“, kazao je Josipović.

Obećao je da će radnicama pokušati nabaviti „rupičarku“ –  jedan od četiriju strojeva koji im trenutačno nedostaju za zahtjevnije šivanje.

Gradonačelnik Bandić također je izrazio zadovoljstvo s novim početkom dijela nekadašnjih radnica propalog Kamenskog. „Drago mi je da ste nabavili par strojeva, da radite i osjećate se korisnima. Znam da je situacija teška“, rako je gradonačelnik Bandić.

Predsjednica Udruge Kamensko Đurđa Grozaj zahvalila je gradonačelniku što im je pomogao u samom početku i osigurao prostor za rad. Udruga je već provela edukaciju iz strojnog šivanja za prvu skupinu polaznika koja je, kako je rekla, bila sačinjena od različitih generacija polaznica koje su sad naučile dobro šivati. U pripremi je edukacija za drugu skupinu, a Udruga se još bavi popravcima i prepravcima odjeće.

Grozaj je gradonačelniku, kojeg je nazvala njihovim prijateljem, ukazala da im treba još strojeva (među njima „gumberica“ i „štrikerica“) kako bi mogli više toga napraviti.

Još 300 radnica bez posla

Kad je od radnica čuo da im je predsjednik obećao nabavku jednog stroja Badnić je poručio: „Ja ću nabaviti još ova tri stroja ako će predsjednik Josipović kupiti rupičarku. To je najmanje što možemo učiniti“. Svojem suradniku također je dao naputak da se u prostorijama Udruge Kamensko ugradi još jedan klima uređaj jer ovaj postojeći neće biti dostatan kada temperature porastu.

Bandic_kamenskoU znak zahvalnosti na podršci, Đurđa Grozaj gradonačelniku je uručila kravatu koju su za njega posebno izradile članice Udruge, dok je potpredsjednici Gradske skupštine Jeleni Pavičić Vukičević uručila maramu.

Grozaj je zahvalila novinarima na velikoj pomoći, kao i svim ljudima velikog srca koji su pomogli donacijama i moralnom potporom. „Na našim je licima danas osmijeh, ali još puno naših kolegica čeka našu pomoć“, kaže Grozaj. Naime, još 300 bivših radnica Kamenskog je na burzi. Udruga, uz stalno uključene volonterke, trenutačno ima četiri zaposlene tekstilke. One su zaposlene preko mjere javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanja te im ide staž i plaća, a primaju i naknadu za prijevoz.

Udruga pregovara s HZZ-om o zapošljavanju još barem jedne osobe, s obzirom da im popravci odjeće ne donose dovoljno prihoda da bi Udruga mogla sama osigurati plaće za radnice.

O kvaliteti njihova rada neka sude sami građani. Oni koji žele naručiti ili prepraviti neki odjevni predmet mogu posjetiti radionicu u Ulici Rudolfa Bičanića 4, od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati. Za veće narudžbe mogu se obratiti Đurđi Grozaj u navedenom vremenu na adresi Braće Cvijića 9.