Bakarac i morski psi

Bakarac i morski psi

Postoji i priča o ribaru koji je ulovio morskog psa, izvukao ga na barku, a onda sam potražio spas u moru. Naime, morski se pas oslobodio iz mreže i počeo napadati ribara na barci

Nije bila rijetkost u Bakarcu uloviti morskog psa. Svaki ulov, ali i svaka pojava ove ribe značili su puno priča i kasnija prepričavanja tih istih priča s “koljena na koljeno”. Tako postoji priča o ribaru koji je na svojoj barci lovio ribu na udicu. Odjednom se ukazala peraja te se cijela barka dobrano zanjihala. To je morski pas koristio priliku počešati se i riješiti neugodnih nametnika. Poslije toga bili su u miroljubivoj koegzistenciji – ribar na barci i morski pas koji se odmarao pokraj barke. “Prijateljstvo” je završilo onda kada je ribar otišao kući, a morski pas svojim putem.

Postoji i priča o ribaru koji je ulovio morskog psa, izvukao ga na barku, a onda sam potražio spas u moru. Naime, morski se pas oslobodio iz mreže i počeo napadati ribara na barci.

Novinski članak iz 1934. o napadu morskog psa kod Kraljevice, nedaleko od Bakarca

Novinski članak iz 1934. o napadu morskog psa kod Kraljevice, nedaleko od Bakarca

U Bakarcu je čak dva puta morski pas napao čovjeka, srećom, samo s lakšim posljedicama. Prvi put je to bilo krajem 19. st., kada se mali morski pas pojavio među djecom koja su se kupala u plićaku. Djeca kao djeca, nisu mu dali mira, stoga je morski pas ugrizao jednog dječaka za ruku. Dječak se zvao Jakov Grubišić. Njegov nećak, Joso, ozljeđen je 1928. godine kada je ulovljen neki drugi morski pas. Joso se htio slikati kraj ulova, ali je ulov pokazao neočekivanu volju za životom te ga ugrizao ga za nogu.

Jednog morskog psa, teškog 1,8 tona, bakarački su ribari ulovili 1906. godine. E, to je bio pravi ulov! Dva su puta ulovljene ženke u čijim su se trbusima nalazili mladi.

Antun Ružić – Barbić i sam je imao prilike izbliza gledati se oči u oči s morskim psom i to, ni više ni manje, nego s ljudožderom (bijela psina) koji je ulovljen 1946. godine. Morski pas je viđen s tunare, odmah je započeo lov na njega te je uhvaćen u mrežu. Kako je nakon borbe s mrežom, u mreži zavladalo zatišje, svi su pomislili kako je uspio pregristi mrežu i pobjeći. Kako se ne bi učinio neki preuranjeni potez, barba Antun je gledao s ruba barke ne bi li vidio što se zbiva u morskim dubinama. Nakon što se dosta dugo nije vidio nikakav trag morskoga psa, iz dubine se ukazala njegova glava koja je jurnula pravo prema Antunu. Očevici kažu kako se radilo o sekundama, no u zadnji se čas maknuo, a morski je pas ostao bez svog doručka.

Još jedna bijela psina ulovljena je u Bakru i to 1896. godine.

Tekst: Crckarije.com / Cvergla blog / ZG-magazin

Foto: www.geografija.hr / www.lokalpatrioti-rijeka.com