Bajk plac i Zagrebačka žbica

Bajk plac i Zagrebačka žbica

Na Dan bez automobila u centru grada održava se tradicionalna „Zagrebačka žbica“ – vožnja biciklima središtem grada s ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture među svim učesnicima u prometu. Na taj dan promet motornim vozilima bit će zaustavljen u užem centru grada

Svaki učesnik „Zagrebačke žbice“ dobit će novo stražnje svjetlo za bicikl

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti danas se na Britanskom trgu održava „Bajk plac“, kao mjesto druženja, kupnje, prodaje i zamjene bicikala i biciklističke opreme. Sajam se otvara u 17 sati i traje do 22 sati. Na Britancu će biti postavljen info štand udruge Moj bicikl, kao i info štand „Nextbike“ – tvrtke koja je u Zagrebu uvela sustav javnih bicikala.

Na štandu će se moći besplatno registrirati novi korisnici Nextbike sustava te će im se omogućiti besplatno testiranje njihovih bicikala.

Sutra, (u nedjelju) na Dan bez automobila u centru grada održava se tradicionalna „Zagrebačka žbica“ – vožnja biciklima središtem grada s ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture među svim učesnicima u prometu. Na taj dan promet motornim vozilima bit će zaustavljen u užem centru grada. Prigodan biciklistički program počinje u 10 sati na Cvjetnom trgu, a vožnja gradom počinje točno u podne. Svaki učesnik vožnje dobit će stražnje svjetlo za bicikl.

Prostor koji će biti obuhvaćen zabranom prometa za motorna vozila bit će omeđen slijedećim prometnicama:  Trg bana J. Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Andrije Hebranga – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana J. Jelačića, te u Čanićevoj ulici. Zabrana se ne odnosi na interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba sa invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila JGP-a i taxi.

Regulacija prometa se uspostavlja u nedjelju 22. rujna 2013. od 8,00 do 20,00 sati.

Program „Zagrebačke žbice“:

10.00

Dolazak na Cvjetni – na štandu možete preuzeti novo svjetlo za bicikl, informirati se, testirati električni bicikl, popiti sok ili kavu

11.45

Biciklistička povorka odlazi u ulicu Petra Preradovića gdje će formirati kolonu za početak vožnje. Svi učesnici voze na vlastitu odgovornost. Vozi se brzinom najsporijih učesnika.

12.00

Početak vožnje (trasa je na karti).


View Zagrebačka Žbica 2013 in a larger map

Na Žbicu su dobrodošli svi bez posebnih prijava ili najava. Organizatori su zadovoljni jer im je sudjelovanje potvrdilo i nekoliko tvrtki. U ekipama su ljudi koji se i inače voze biciklom na svoja radna mjesta, škole i sl.

Do sada su se prijavile slijedeće ekipe:

 • Prirodoslovna škola Vladimir Prelog, učenici i profesori na biciklima
 • Basler osiguranje Zagreb – djelatnici tvrtke
 • HULL – Hrvatska udruga leukemija i limfomi, članovi s obitelji
 • Grad Zagreb – djelatnici poglavarstva
 • Hrvatska udruga za školovanje pasa i mobilitet, članovi
 • Dječji vrtić Botinec, tete, djeca i roditelji
 • Bajk plac, organizatori
 • HŽ Infrastruktura, djelatnici
 • BK Promet iz Zagreba, članovi
 • BK Babroge iz Ogulina, članovi
 • BikeBox – Matis d.o.o. iz Varaždina, djelatnici

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni