Bageri u Sigetu pripremaju teren za novi trgovački centar

Bageri u Sigetu pripremaju teren za novi trgovački centar

Stanari su nedavno podigli novu tužbu, no tvrde da su im unatoč tome parcele svake godine sve manje. Tvrde kako je namjera Castrum nekretnina d.o.o. da se zelenilo uništi i da se ondje napravi trgovački centar te najavljuju da će podnijeti tužbu u Strasbourgu

Radovi na izgradnji poslovnog kompleksa između Ulice Siget i Froudeove ulice u Zagrebu započeli su u utorak u Freudeovoj kod kućnog broja 6. Ondje su se pojavili bageri koji su počeli s rušenjem kuće koju je kupila tvrtka Castrum nekretnine d.o.o. u vlasništvu Vlade Leke.

U Sklopu kompleksa trebao bi se navodno graditi hotel od osam katova i trgovački centar, pa stanari okolnih objekata na sve gledaju s grčem u želucu jer ne znaju kakvi će se sve tamo objekti podići, a žale se i da ih investitor »pritišće sa svih strana« ne bi li mu omogućili nesmetan gradnju.

Naime, stanari Froudeove ulice od broj 2 do broja 16 iz zagrebačkog naselja Siget zadnjih desetak godina vode spor s Brodarskim institutom pred Općinskim građanskim sudom. Razlog je utvrđivanja vlasništva nad parcelom 644. No u ponedjeljak su u svoje poštanske sandučiće dobili letak upravo od Brodarskog instituta u kojem piše da će u »toku dana biti zatvorena voda radi izvođenja građevinskih radova«.

Kako nam pojašnjava vijećnica Mjesnog odbora Siget Gordana Pasanec, ovo je epilog priče o izvatku iz zemljišnih knjiga iz 2014 i 2015. godine, iz kojih je vidljivo kako je Brodarski institut vlasnik čestice 644, a stanari su vlasnici objekata na parceli. Ističe kako je Brodarski institut parcelirao česticu 644 na 644/1,2,3,4,5,6 i dobivena je parcela kao na slici s interneta iz 2013., kao i na slijedećoj stranici katastarskog izvatka (str. 2, 3).

Spomenuto stanje nije nikada provedeno kroz gruntovnicu te su stanari 2014. godine podnijeli zahtjev za zabranom raspolaganja zemljištem. Pasanec nam pokazuje rješenje suda o tom slučaju i no nadodaje kako Općinski sud to nikad nije proveo u stvarnosti i naravno, s obzirom na to – zabrane nema. Pritom kaže kako je 2015. godine Castrum d.o.o. »kupio« zemljište na temelju založnog prava, što se i vidi i u zemljišnim knjigama iz spomenute godine.

Priču o ovom sporu pokušala nam je rastumačiti stanarka Ksenija Baranović, koju smo posjetili u u njezinom domu u Froudeovoj 6. Upravo je ona jedna od ključnih aktera u ovom slučaju.

Rekla nam je da se ove subote njezinom suprugu obratio direktor Castrum nekretnina, Vlado Leko. On mu je, prema njezinim riječima, tada izjavio kako će njegova firma u ponedjeljak ili utorak početi rušiti prodane susjedne kuće i da će početi na tom mjestu početi graditi hotel od osam katova.

Baranović nadodaje kako sumnja da će se tamo osim hotela izgraditi i trgovački centar, ali i još neka velika zgrada. Nije joj svejedno, budući da na spomenutoj lokaciji živi 36 godina kada na toj lokaciji nije bilo ničega. No kaže kako je kao pojedinka nemoćna pred sustavom, no da će svakako reagirati ako uđu na njihov posjed. Zaključila je kako se njezin suprug dogovorio s izvođačima da ne diraju im ogradu, dok se ne dobije od suda rješenje da je ondje sve čisto.

Drugi susjed iz iste ulice s broja 10, Nebojša Vujović kaže da su stanari nedavno podigli novu tužbu, no unatoč tome su im parcele svake godine sve manje i manje. Nadodaje kako je namjera Castrum nekretnina d.o.o. da se uništi zelenilo i ondje napravi trgovački centar.

Zbog cjelokupne situacije stanari najavljuju da će podnijeti tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Matej Knežević

Komentari su zatvoreni