Bačić i Tomašević održali prvi sastanak o obnovi objekata u Zagrebu

Bačić i Tomašević održali prvi sastanak o obnovi objekata u Zagrebu

(Foto: Grad Zagreb)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sastao se u srijedu danas u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine s potpredsjednikom Vlade i ministrom Brankom Bačićem na temu obnove od potresa privatnih i javnih zgrada u gradu Zagrebu.

Što se tiče obnove privatnih zgrada u gradu Zagrebu, gradonačelnik Tomašević kazao je kako dosadašnjim tijekom ne možemo biti zadovoljni, stoga su danas na sastanku usuglašene promjene oko određenih operativnih procesa.

„Spajanje Fonda i Središnjeg ureda je dobro, a doći će i do pojednostavljenja procedure“, rekao je Tomašević. Istaknuo je i hitnost uklanjanja oštećenih obiteljskih kuća, kako u Čučerju, tako i drugdje u podsljemenskoj zoni, koje ugrožavaju susjedne objekte.

Kazao je kako će Grad Zagreb ispuniti svoju zakonsku obavezu, te potvrdio kako je u proračunu za ovu godinu osigurano 21,24 milijuna eura (160 milijuna kuna) za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, što bi novim modelom trebalo biti i utrošeno.

Ministar Bačić kazao je kako je sastanak protekao u iznimno konstruktivnom i prijateljskom razgovoru. Obje strane ocijenile su da brzina obnove nije dobra i da je potrebno napraviti puno iskoraka kako bi bili zadovoljni obnovom. Prema trenutnom stanju, ministar Bačić vjeruje da će Zagreb dobro utrošiti predviđena sredstva iz Fonda solidarnosti.

Na javnu raspravu upućen novi Zakon o obnovi

„Zakonom kojeg smo danas pustili u e-savjetovanje mislimo da ćemo ubrzati obnovu. Kako nam je želja da se Fond u cijelosti potroši, dogovoreno je da ćemo održati sastanke s Ministarstvom zdravstva jer smo ocijenili da su tamo najveći izazovi“, dodao je Bačić.

Inče, jučer je u javno savjetovanje pušten i prijedlog novog Zakona o obnovi. Očekuje se da će novi zakon administrativno rasteretiti, a time i ubrzati proces obnove. Smanjit će se broj sudionika na način da će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant. Ukida se elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće, ukida se izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća i pojednostavljuje se obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra.

Tu je i novi pristup samoobnovi. Građanima će se cijeli iznos potreban za obnovu odnosno gradnju zamjenskih obiteljskih kuća uplaćivati unaprijed odnosno prije početka samih radova.

Zainteresirana i stručna javnost u izradu Zakona o obnovi može se uključiti davanjem svojih argumentiranih primjedbi i prijedloga putem portala eSavjetovanja najkasnije do 1. veljače 2023. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni