Babina gora ne smije pasti!

Babina gora ne smije pasti!

Pripao mi je zadatak da analiziram studiju izvodljivosti i natječajnu dokumentaciju u odnosu obuhvata gospodarenja otpadom na Babinoj gori. Prihvatio sam se posla i ustvrdio da su moji raniji zaključci, doneseni čitanjem po dijagonali, kamilica u odnosu na stvarno stanje

dr. sc. Viktor Simončič

»Čovječe, sjeti se da si ravan onome pred kim se ponizuješ, i ne ponizuj se!« (Miroslav Krleža)

Viktor Simončič

Danas ujutro tražim informacije o jučer održanom okruglom stolu Hrvatska bez jednokratne plastike, u organizaciji udruge Zelena akcija. Oko 10 sati ujutro ne nalazim ništa ni na stranicama Zelene akcije. Vjerujem da skup održan. Uvjerene sam da je Zelena akcija postigla cilj. Ta našli su se među istomišljenicima. Za naš najveći autoritet na području plastike i jednog od najvećih u međunarodnoj javnosti – profesora Igora Čatića nije bilo mjesta na skupu. Organizator mu je odgovorio da su sva mjesta popunjena. I više je nego logično da su zabranili dolazak na okrugli stol profesoru Čatiću. Što bi mu odgovorili na njegove argumente? Evo jednih od zadnjih: https://zg-magazin.com.hr/stvaraju-masovnu-histeriju-2-0/. Jednak su odgovor dali i meni, što je manje važno.

Nevladina organizacija koja zamjera institucijama sistema na nedostatku transparentnosti i nespremnosti da se čuje druga strana i sama se ponaša na isti način. Bave se problemom na način da od šume vide samo jedno i to njihovo drvo. Kako je skup bio istomišljenički, očekujem raspravu kako treba što prije ukinuti korištenje jednokratne plastike jer su njome ugrožena mora. Da recimo zatraže ukidanje cigareta, jer su filteri od opušaka u vrhu priobalnog otpada ili ukidanje automobilskih guma, pa onih finih čestica plastike u kozmetici, zatim pranje robe sa sintetičkim materijalima od kojih u mora dolazi barem dvije trećine mikroplastike, naravno da izlazi izvan njihovog »drveta«, odnosno fokusa. A o mogućem utjecaju na društvenu ekonomiju, o radnim mjestima ,…?

Odbijanje profesora Čatića da prisustvuje na okruglom stolu kao slušatelj, a za njega je moralo biti mjesta za neko od predavanja, je upravo uvredljivo. Uvredljivo je da imamo ovakav nevladin sektor jer kao da za jedan njegov dio vrijedi ona negativna konotacija našega podneblja, da je lakše otjerati čovjeka s Balkana, nego Balkan iz čovjeka. Bi li uz neke naše nevladine organizacije na početku trebalo staviti ono »balkanski«?

Počinjem vjerovati u teorije zavjere

Uvijek sam bio protiv teorija zavjera, ali sada polako počinjem vjerovati i u to. O pogrešnom i za građane i društvo štetan koncept regionalnih centara upozoravam godinama. Upozorenja za Marišćinu nisu pomogla. Stanje govori da su bila opravdana. Zadnje upozorenje sam poslao vezano za projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom »Babina gora«. Uz tekst poučka, ministru Ćoriću sam slao i mailove (https://zg-magazin.com.hr/ministre-coricu-zaustavite-bruku-na-babinoj-gori/). Naravno, bez odgovora. Administracija koja je samom sebi (i svojima) svrha.

Na osnovi tog poučka pozvale su me nevladine organizacije Karlovca, koje skoro dva desetljeća vode borbu protiv lokacije Babina gora. Moja prva reakcija je bila da u principu nisam protiv lokacije ako je sve napravljeno po pravilima struke i u društvenom interesu. Bilo je povuci-potegni. Iznosili su mi stvari s kojima sam se mogao složiti, ali sam rekao da to nisu dostatni argumenti. Čak sam branio administraciju. Rekao sam da je možda sve napravljeno kako valja. Predložio sam im da pozovemo odgovorne ne bi li im oni ustupili odgovore na pitanja. Pristali su i teškog srca prihvatili naziv tribine »Mi nismo protiv, ali želimo znati zašto ova lokacija«. Organizirana je tribina. Najavio sam je u prošlom poučku. Uz pozive organizatora svim odgovornima, mailom sam na tribinu posebno upozorio ministra Ćorića.

Meni je pripao zadatak da analiziram studiju izvodljivosti i natječajnu dokumentaciju u odnosu obuhvata gospodarenja otpadom na Babinoj gori. Prihvatio sam se posla i ustvrdio da su moji raniji zaključci, doneseni čitanjem po dijagonali, kamilica u odnosu na stvarno stanje. Uvjeren sam da će se projekt zaustaviti i da se mora pozvati na odgovornost one koji su sudjelovali, da li kao udruženi nestručni pothvat, da li pojedinačno, u stručnoj blamaži. Pogledajte glavne naglaske na dubioze udruženog nestručnog poduhvata u ovoj prezentaciji (.pdf). To što je sve bilo odobreno od strane JASPERS‚-a, tijela EU koji odobrava projekte, je nevažno. Njihovo pozitivno mišljenje ruši svaka dobra domaćica, a njima bih isto rado pridružio pridjev balkanski: BJASPERS – Balkanski JASPERS ili JASPERSB – JASPERS za BALKAN! Djelovanje JASPERS-a kod nas davno sam prozreo.

Domaće rješenje je »Rolls-Royce«

Za one kojima se ne da otvarati prezentaciju nekoliko naglasaka: biološki otpad koji dođe na lokaciju se kompostira i veliki dio odlaže. Voda za zalijevanje kompostnih hrpa se po udruženom nestručnom pothvatu mora pročistiti preko mikrofiltriranja. Inače se mikrofiltracija koristi ako je potrebno vodu koristiti za prehranu najosjetljivijih, izuzev kod nas, gdje to valjda zbog udruživanja nekih drugih postaje standard. Kompost koji se odlaže mora se otplinjavati, iako nema plina. Provejrite jesam li u pravu.

Treba li kompost kojega kupite za cvijeće otpliniti? Iz Slunja će dolaziti jedan kamion tjedno, a tamo se predlaže pretovarna stanica. Na centar će dnevno dolaziti najviše 5 kamiona, a uvjet u natječaju je da se daje prednost kamionima koji se prazne za 3 – 5 minuta? Predlaže se postrojenje za mehaničko-biološku obradu, koje ima ručnu sortirnicu (čim se otvore vrećice s otpadom da se izdvoji staklo). Onda se koriste sve moguće sofisticirane automatske tehnologije da se razdvoje pojedine vrste otpada, da bi se utvrdilo kako je to bezuspješno, pa se predlaže još jedna linija za ručno sortiranje.

Tehnologija našeg Tehnix-a za sortiranje je zbog svoje jednostavnosti i učinkovitosti Rolls-Royce u odnosu na predložena zaprežna kola – taljige. Taljige su, ali su cjenovno Rolls-Royce i barem 3-4 puta skuplje od Tehnixa. Traži se sito iz najmaje 70 komada, kojeg navodno proizvodi samo jedna tvrtka, upravo kako bi se smanjio krug podobnih. Uz to, ima još filtera koji onemogućuju naše tvrtke da sudjeluju na natječaju, za očito unaprijed odabranima veliku zaradu. Građanima nepodnošljivi, za sada još nepoznati, troškovi.

Nadležni nisu došli na skup. Jedino se ispričala EU Komisija i Županija. Zaključci s rokom za očitovanje na primjedbe su poslani nadležnima. Ovaj puta na prvom mjestu Komisiji i Ministarstvu. Traži se zaustavljanje natječaja i reakcija nadležnih. Argumenti su toliko jasni da ih ne može pokriti baš nitko! Jači su od onih za vjetroelektrane i JANAF zajedno! Ma da je i cijela EU balkanska (po onoj negativnoj konotaciji), da je i JASPERS balkanski, mislim da ovaj štetni uradak udruženog nestručnog pothvata ipak ne može proći.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni