Avion Rudolfa Perešina je simbol pobjednika i otpora prema agresiji na Hrvatsku

Avion Rudolfa Perešina je simbol pobjednika i otpora prema agresiji na Hrvatsku

“Vjerujem da ćemo do 2025., kada slavimo 30. obljetnicu vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja izgraditi vojni muzej po uzoru na druge zapadne zemlje i kako će ovaj avion u tom muzeju biti izložen na središnjem mjestu“, najavio je ministar Krstičević

Borbeni avion MiG-21 hrvatskog vojnog pilota Rudolfa Peršina kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt u nedjelju je izložen ispred zgrade Ministarstva obrane u Zagrebu.

Uz obitelj legendarnog pilota, svečanosti obilježavanja povratka aviona u Hrvatsku su nazočili najviši državni dužnosnici, ratni zapovjednici, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predstavnici Hrvatske vojske te hrvatski branitelji.

MIG 21 su svečano otkrili piloti i kadeti Hrvatske vojske, a informativni pano supruga poginulog pilota, Ljerka Perešin. Svečanost je uveličana prigodnim recitalom u interpretaciji sina poginulog hrvatskog branitelja Pere Eranovića.

S puno emocija nazočnima se obratila kćerka pilota Daliborka Perešin-Kekelić. Podsjetila je da je njezinom ocu nakon slijetanja ponuđen politički azil u Austriji. Ustvrdila je kako bi, da ga je on tada prihvatio, ona danas imala oca, njezina majka supruga, a njezine kćerke djeda koji bih ih učio istim vrijednostima kao i nju. No ujedno se zapitala bi li njezin otac tada imao mira u svom srcu i bi li s tom odlukom mogao živjeti.

„Nisam baš sigurna u to. Zato ga još više volim i još više poštujem njegovu odluku. Iako su moju obitelj zadesile dvije i pol godine neizvjesnosti, nadanja i najveće moguće tuge, svoju državu nikada neću mijenjati ni za koju drugu, jer ju volim i vjerujem u nju“, istaknula je Perešin-Kekelić. Dodala je kako je s majkom bila i na prvoj promociji vojnih pilota školovanih u Hrvatskoj.

„To su danas iskusni piloti, zapovjednici, vrijedni članovi društva. Zrakoplovstvo nam je u sigurnim rukama. Ovdje su i mladi kadeti, časnici. Danas završava 23. naraštaj i oni će – sigurna sam – jednog dana poletjeti u zrakoplovima F-16, o čemu je maštao i moj tata”, izjavila je Perešin-Kekelić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov je rekao da je Rudolf Perešin ušao u povijest kad je odlučio borbenim avionom MiG-21 napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje domovine za koju je izgubio i život u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

„Ovo je dan koji je sanjao Rudolf Perešin, čovjek koji je trajno obilježio našu povijest, postao primjer domoljublja, hrabrosti i požrtvovnosti”, rekao je Šundov. Dodao je da je svojim činom ohrabrio sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za neovisnost i slobodu, a kako je rekao cijeloj međunarodnoj zajednici ukazao je na položaj Hrvata u JNA.

„Danas se to nekima čini jednostavno, ali u uvjetima ratne 1991. godine to je čin iznimne hrabrosti i pilotske sposobnosti. Bio je i ostao je trajan podvig vrijedan svakog divljenja“, poručio je general Šundov.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je na angažmanu cijele Vlade u povratku aviona iz Austrije u Hrvatsku nakon gotovo 30 godina, kao i Hrvatskoj vojsci koja je organizirala njegov transport.

„Ovaj avion je živući komad povijesti i simbol početka Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. On je simbol pobjednika, ali i otpora prema agresiji na naš dom, na naš narod. Neka se kroz njega sjećamo s nježnošću svih onih Koji su život položili na oltar naše jedine Hrvatske“, poručio je ministar Krstičević.

Naglasio je kako danas taj avion nema veliku materijalnu vrijednost, ali kao jedan od simbola borbe hrvatskog naroda, njegov povratak za Hrvatsku ima neizmjernu vrijednost, jer je uspomena na hrabrost i prkos hrvatskih branitelja, ali prije svega i uspomena na čovjeka koji je rekao da je Hrvat i da neće pucati na svoj narod.

“Vjerujem da ćemo do 2025., kada slavimo 30. obljetnicu vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja izgraditi vojni muzej po uzoru na druge zapadne zemlje i kako će ovaj avion u tom muzeju biti izložen na središnjem mjestu“, poručio je ministar Krstičević.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine poslao poruku slobode, hrabrosti, snage, odvažnosti i domoljublja, ali je unio i nemir te demoralizirao one koji su kroz JNA tada provodili agresiju na Hrvatsku. Dodao je da je i danas ta poruka prisutna.

„On je svoj život dao za Hrvatsku, kao i brojni drugi. Na nama je da danas njegujemo sjećanje na žrtve Domovinskog rata, na heroje i junake Domovinskog rata, da snažimo Hrvatsku vojsku i policiju, da pružamo dostojanstvo i njihovim obiteljima, a da mladim generacijama šaljemo poruku o vrijednosti Domovinskog rata. Priča o Perešinu i avionu koji je sletio u Klagenfurt je priča o hrvatskoj slobodi“, istaknuo je Plenković.

Nakon prigodnih obraćanja ugledni uzvanici i brojni građani su u predvorju zgrade MORH-a mogli razgledati originalno pilotsko odijelo Rudolfa Perešina koje je posuđeno iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja. Među uzvanicima je bio voditelj Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo.

„Ovaj dan jako puno znači ne samo za mene, nego i za cijelu populaciju hrvatskih branitelja. Rudolf Perešin je napravio veliko herojsko dijelo. Taj čovjek je digao moral hrvatskom narodu, Hrvatskoj vojsci kada je rekao: Ja sam Hrvat i neću pucati na svoj narod. To je povijesna stvar i Perišin je heroj nad herojima Domovinskog rata“, rekao je za ZG-magazin umirovljeni časnik.

U povodu 24. obljetnice smrti legendarnog pilota i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici MiG-21 će biti izložen ispred MORH-a do kraja svibnja, a nakon toga će biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog raznog zrakoplovstva u vojarni „pukovnik Marko Živković“ na Plesu te u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni