AVATAR – detektor laži u zračnim lukama

AVATAR – detektor laži u zračnim lukama

Lažljivce u zračnim lukama razotkriva robot koji koristi softver za analizu očiju i pomoću mnogih senzora otkriva različite psihološke znakove

AVATAR (Automated Virtual Agent for Truth Assessment in Real Time), robotski kiosk, prvi put je predstavljen 2012. godine. Tada su ga predstavili znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni. Spomenuti robot, odnosno robotski kiosk, u posljednjih pet godina dobio je dodatne senzore i poboljšanu sposobnost analiziranja podataka. Vrlo skoro bi mogao biti od velike pomoći policiji u pronalaženju terorista i kriminalaca.

U Kanadi se već započelo s testiranjem robotskog kioska (AVATAR-a).

„AVATAR je kiosk sličan onom u zračnoj luci ili u dućanu“, rekao je profesor Aaron Elkins na Sveučilištu San Diego. Na ekranu kioska se nalazi lice koje putnicima postavlja pitanja i može otkriti psihološke promjene , zatim promjene u ponašanju tokom razgovora. Sustav može otkriti promjene u očima, glasu, gestikulaciji i stavu. Kada putnik dođe do kioska, robot mu postavlja različita pitanja, a jedno od njih je i  „Nosite li oružje?“

AVATAR upotrebljava softver pomoću kojega analizira “sugovornikove” oči, pokrete i tlak, a sve to čini kako bi otkrio govori li osoba istinu ili joj je samo neugodno. Služi se i posve jednostavnim pitanjima kako bi razlikovao prave lažljivce od onih koji su nervozni prije leta.

Pretpostavlja se da bi AVATAR mogao imati široku primjenu: na graničnim prijelazima, u provođenju zakona, na razgovorima za posao.

Znanstvenici i dalje nastavljaju raditi na usavršavanju AVATAR-a te ga testiraju u laboratorijima, zračnim lukama i na graničnim prijelazima.

(M.F.)

Komentari su zatvoreni