Autonomni DeLorean povećava sigurnost u prometu

Autonomni DeLorean povećava sigurnost u prometu

(Foto: Jonathan Goh / https://news.stanford.edu)

Inženjeri Dynamic Design Lab-a Sveučilišta u Stanfordu trenutno razvijaju sustav autonomnog upravljanja na DeLoreanu bez vozača. Ovaj sustav trebao bi omogućiti posve samostalno upravljanje automobilom i to preciznošću ponajboljeg ljudskog vozača, a sve s ciljem povećanja sigurnosti u opasnim prometnim uvjetima.

Stanfordov električni DeLorean samostalno je upravljao kilometarskom stazom s preprekama i to s lakoćom i preciznošću najboljih vozača na svijetu, čime je napravljen još jedan korak naprijed u razvoju autonomnih vozila. Automobil, prikladno nazvan MARTY (po glavnom liku iz franšize Povratak u budućnost u kojem se i proslavio DeLorean) koristi prilagođeni softver za »drift«, čin preupravljanja koji omogućuje automobilu da se kreće naprijed kada je usmjeren bočno. Ovo je za većinu vozača opasna situacija, ali autonomnim automobilima omogućava brzog izbjegavanja prepreka na putu.

Komercijalna vozila opremljena su sustavima za elektroničku kontrolu stabilnosti (ESP) koji pokušavaju spriječiti automobilima da uđu u nestabilna stanja, kada automobil počinje bočno klizati, ali to je situacija koju najbolji vozači znaju povoljno iskoristiti te im omogućava brz prolazak kroz uzak prolaz između dvije prepreke.

Proučavanjem navika profesionalnih vozača i testiranjem istih upravljačkih manevara na MARTY-ju, Stanfordov tim je omogućio automobilu da sačuva stabilnost u širem rasponu vozačkih situacija i uvjeta. Primijenjeno rješenje moglo bi omogućiti autonomnim sustavima da u hitnim situacijama manevriraju uz okretnost profesionalnih driftera.

»Dosadašnji rezultati su prilično izvanredni«, rekao je inženjer strojarstva Chris Gerdes, voditelj projekta. »Sustavi kontrole stabilnosti modernih automobila ograničavaju kontrolu vozača na vrlo uski raspon mogućnosti automobila. S MARTY-jem smo uspjeli pobliže definirati raspon uvjeta u kojima možemo bezbrižno raditi i imamo mogućnost stabiliziranja automobila u tim nestabilnim uvjetima.«

Više na: https://news.stanford.edu/2019/12/20/autonomous-delorean-drives-sideways-move-forward/

Pripremio: B. Jagačić