Automobili 2050. godine: Bez vozačkog sjedala, ali s ugrađenim madracem

Automobili 2050. godine: Bez vozačkog sjedala, ali s ugrađenim madracem

(Izvor ilustracija: www.autotrader.co.uk)

Automobil za 2050. godinu u potpunosti je električno vozilo koje mijenja boju, u skladu sa željama putnika koji se mogu maksimalno iskoristiti vrijeme koje provode u njemu

Uz brzinu tehnološkog napretka teško je predvidjeti kako će se neki procesi i proizvodi mijenjati. Svoje viđenje kako će automobil izgledati za 30-ak godina donosi Auto Trader, koji je objavio svoje dizajnerske konceptne na temelju ekspertize futurologa Toma Cheesewrighta, tržišnih trendova, tehnološkog razvoja i istraživanja navika i želja potrošača.

Automobil za 2050. godinu, kako ga vide u Auto Trader-u, u potpunosti je električno vozilo koje mijenja boju, a putnici mogu maksimalno iskoristiti vrijeme koje provode u njemu (budući da sami njime ne upravljaju) opuštajući se, vježbajući jogu, pa čak i spavajući tijekom putovanja.

S “digitalnom bojom”, automobil omogućuje putnicima da mijenjaju boju i stil automobila putem aplikacije, ovisno o trenutnom raspoloženju, a napredak tehnologije naslućuje da bi ova značajka mogla biti široko dostupna već 2040. godine.

Auto je osmišljen kao dom izvan kuće, a putnici se mogu opustiti i odmarati na ugrađenom madracu u središtu prostrane kabine za koji je 24 % anketiranih automobilista reklo da će ga iskoristiti za nadoknađivanje sna, dok bi ga 13 % smjelih muškaraca koristilo i za intimna druženja s partnericom. Čak 22 % vozača željelo bi tijekom putovanja uživati u dobroj knjizi iz ugrađene biblioteke ili gledati omiljene Netflixove emisije i filmove s velikog ugrađenog TV ekrana (19 %).

Vozači bi prostranu unutrašnjost koristili na različite načine – za igranje društvenih igara, šišanje i šminku, a neki bi čak i vježbali jogu…..

Automobil će pozdravljati putnike prijateljskim glasom umjetne inteligencije koja im pomaže u podešavanju željene brzine i stila vožnje. Visoki krov nudi više prostora za glavu kako bi se putnici mogli slobodno kretati tijekom tranzita. Sadrži i panoramski pogled za one koji žele sjediti, opustiti se i uživati u autonomnoj vožnji te ima mogućnost zatamnjenja stakala, funkciju koja se može aktivirati dodirom.

Futurolog Tom Cheesewright kaže: „Sutrašnji automobil odvest će vas od točke A do točke B uz minimalnu gužvu i u maksimalnom stilu. Tehnologije budućnosti će dizajnerima dati potrebnu slobodu kako bi stvorili više prostora i udobnosti, tako da možemo nastaviti s našim životima, dok umjetna inteligencija vodi računa o vožnji. Iako naši automobili uskoro neće letjeti, svi možemo imati koristi od čistijih, mirnijih i sigurnijih cesta. Za samo dvadeset godina razdoblje motora s unutrašnjim izgaranjem će zaista završiti.”

U istraživanju je sudjelovalo 2142 vozača iz Velike Britanije.

Cjeloviti izvještaj o Auto Trader-ovom istraživanju i viziji automobila budućnosti dostupan je na: https://www.autotrader.co.uk/content/features/cars-of-the-future (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni