Automobil “iz šupe” koji bi mogao izazvati pomamu među kolekcionarima

Automobil “iz šupe” koji bi mogao izazvati pomamu među kolekcionarima

Jedna od najneobičnijih značajki Sothebyjeve izvedbe jest poseban je raspored 22-ju lampica stražnjih svjetala koja su dizajnirana na način da se svjetlo postupno pojačava u odnosu na iznos sile primijenjene na papučicu kočnice

Jedan od samo tri primjerka koji su ikada napravljeni – »aston martin sothesby´s special« iz 1970. godine – nedavno se pojavio nakon što je 40 godina bio skriven od očiju javnosti te će biti ponuđen na aukciji sredinom slijedećeg mjeseca.

Svojom karoserijom od stakloplastike montiranom na šasiju modela DBS V8, automobil je predstavljao radikalan odmak od sličnih automobila svoga vremena. No s obzirom na njegovu oronulost, izgleda kako će biti potrebno uložiti dosta truda, vremena i novaca ne bi li ga se vratilo u dostojno stanje.

Auto je nastao kao produkt vrlo ograničene suradnje između proizvođača cigareta WD & HO Wills i aukcijske kuće Sotheby’s, a u izradi ovog promotivnog vozila surađivao je londonski dizajnerski studio Ogle Design, koji je izbacio »reliant scimitar GTE« i trokolicu za film o Jamesu Bodnu, poznatu kao Bond Bug.

Nikad registriran

Budući da je bio zamišljen kao izložbeni primjerak, konkretni automobil, iako je bio posve funkcionalan i sposoban za vožnju nikada nije registriran za cestu. Od druga dva poznata primjerka samo je jedan bio registriran i vožen kao promotivno vozilo diljem Velike Britanije i Europe prije nego što su ga obojili i počeli koristiti kao promotivni automobil za Formula 1 tim Grahama Hilla.

Drugi je bio izrađen za privatne potrebe, za osobu koja ga je naručila nakon što je vidjela vozilo na BBC-jevom programu. Aston Martin ga je proizveo, ali po cijeni koja je 1973. godine iznosila 28.750 funti (44.000 dolara). Standardna V8 Aston Martin limuzina iz tog vremena koštala je 8.749 funti (13.500 dolara), tako da je jedan i jedini privatni kupac za ovo vozilo platio »kraljevsku cijenu« za svoje vlasništvo.

Unutrašnjost ovog nedavno otkrivenog primjerka odlikuje se nekim zanimljivim značajkama, uključujući krov koji je u potpunosti izgrađen od stakla, a podržavaju ga Reynolds cijevi, presvlake u jarkim bojama i (recimo) zanimljivoj nijansi zelene uz neobičan aranžman za sjedenje straga, gdje je mjesto za jednu osobu okrenuto postrance.

Neuobičajena stražnja svjetla

Sprijeda se nalaz prototipa Aston Martinovog V8 motora zapremnine 5340 ccm s ubrizgavanjem goriva i 5-brzinskim ZF mjenjačem. U ovom trenutku nije poznato u kakvom su stanju motori i mjenjač, ali vidljivo je da pod poklopcem motora nedostaju mnogi dijelovi, a njihova sadašnja lokacija, odnosno dobavljivost nije poznata.

aston-martin-sothesby-svjetla

Jedna od najneobičnijih značajki Sothebyjeve izvedbe jest poseban je raspored 22-ju lampica stražnjih svjetala koja su dizajnirana na način da se svjetlo postupno pojačava u odnosu na iznos sile primijenjene na papučicu kočnice. Ne toliko radikalna, ali vrlo zanimljiva su i prednja svjetla koja se hidraulički podižu.

Uz aukcijsku cijenu procijenjenu između 100.000 i 120.000 funti predviđa se da će »sotheby special« izazvati podosta interesa. No to će se ubrzo otkriti jer će navodno ići »na bubanj« sredinom ožujka.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni