Autoklub Maksimir pomaže u zaštiti pčela

Autoklub Maksimir pomaže u zaštiti pčela

Dva dana prao ih je nesmiljeni pljusak na vrhu žute maksimirske trešnje, a onda, kad im se bližio loši završetak, roju odbjeglih pčela iznenada je stigla pomoć iz Jazbinskog Gaja – mala, ali složna ekipa lovaca – dragovoljaca na izgubljene pčelinje zajednice. Šef ekipe je djed Franjo Habijanec (80), pčelar s 58-godišnjim iskustvom i njegova dva pomoćnika: Patrik (6) i Oliver (7). Oni mu služe kao povremena »zemaljska potpora«, a u visine od šest metara penje se ljestvama dobrodušni djed.

Slučaj je htio da su pčele formirane u ogromni grozd morale ostati same na drvetu trešnje dva dana, ali bez jela i pića. Kad su se rojile, zajednica je sa sobom »ponijela« u nepoznato hrane za najviše tri dana, a nakon toga neke će potražiti spas, a neke će nestati. Dosjetljivije će možda naći utočite i u nekom starom, napuštenom automobilu.

Rojenje pčela počelo je ove godine nešto ranije, pa njihov termin nije nikakvo iznenađenje. Najnoviju akciju spašavanja pčela ekipa je imala u četvrtak, 13. svibnja, kad je u Zagrebu za to bilo najnepovoljnije vrijeme zbog stalne kiše, ali i unatoč tome sve je završilo dobro i pčele su spremljene na sigurno. U tome su im pomogli i članovi Autokluba Maksimir.

Više na: http://www.amk-maksimir.hr/maksimirski-spasitelji-odlutalih-pcela/ (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni