Autobusi koji čuvaju okoliš i štede novac

Autobusi koji čuvaju okoliš i štede novac

Tako se eksploatacijom ovih autobusa, u odnosu na one dizelske može postići ušteda na gorivu koja iznosi i do 20 posto

U cilju zadovoljavanja sve viših ekoloških standarda, u Zagrebačkom električnom tramvaju još su 2009. godine u promet počeli uvoditi autobuse na pogon stlačenim prirodnim plinom. Svih 60 plinskih autobusa, koliko iz ZET posjeduje, trenutačno je u pogonu (riječ je o 40 zglobnih i 20 solo autobusa), a iz gradske prijevozničke tvrtke poručuju kako planovi za nabavku dodatnih plinskih autobusa postoje i poručuju da će svakako pratiti i ostale europske trendove alternativnih pogona.

Uvođenje još većeg broja plinskih autobusa očigledno koči i njihova nemala cijena, Naime, cijena jednog solo 12-metarskog autobusa je i do 250.000 eura, ovisno o proizvođaču.

Korištenje ovakvih autobusa u javnom gradskom prijevozu doprinosi očuvanju okoliša jer je ekološki, prije svega,  gotovo idealno pogonsko gorivo. U ZET-u su zadovoljni ovim autobusima jer, kako navode, pri sagorijevanju prirodnog plina u motoru vozila gotovo da i ne dolazi do emisija štetnih čestica, a ispušni su plinovi bez mirisa. Reguliranim ispuhom izbacivanje dušikovog oksida (NOx), ugljikovodika (HC) i ugljikovog oksida (CO) ja pak smanjeno na krajnje niske vrijednosti.

Uz ekološke dobrobiti korištenjem plinskih autobusa postižu se uštede i na cijeni goriva, što također nije zanemariv faktor, posebno ako se uzme u obzir financijska krvna slika zagrebačkog gradskog prijevoznika. Tako se eksploatacijom ovih autobusa, u odnosu na one dizelske može postići ušteda na gorivu koja iznosi i do 20 posto.

Kako bi se osigurala ispravnost i dugovječnost  novih autobusa, svi vozači prošli su dodatnu obuku za upravljanje vozilima na pogon plinom, uvjeravaju iz ZET-a. (B. J.)

 

Komentari su zatvoreni