Auto koji će voziti sam dok vi pišete e-mail

Google je razvio tehnologiju automatskog pilota u cestovnoj vožnji koja uključuje nabavku hardvera, softvera i usluga vrijednih nekoliko tisuća dolara. S druge strane, Mobileye nudi isti mogućnost vožnje uz pomoć samo dva komada hardvera: kamere i računalnog čipa; a cijena mu je svega nekoliko stotina dolara po vozilu

Mobileye, startup koji je investitorima obećao da će prije Googlea na tržište izbaciti automobil koji se sam može voziti, objavio je da je prikupio od investitora 400 milijuna dolara, piše Business Insider, a prenosi poslovni-hr. Na popisu investitora su neki od najvećih i najpoznatijih VC fondova poput BlackRocka, Fidelity Managementa, Wellington Managementa, Sailing Capitala i Enterprise Rent-A-Cara. Ovom investicijom Mobileye je prema mišljanju investitora najvredniji izraelski startup s tržišnom cijenom od milijardu i pol dolara.

Google je razvio tehnologiju automatskog pilota u cestovnoj vožnji koja uključuje nabavku hardvera, softvera i usluga vrijednih nekoliko tisuća dolara. S druge strane, Mobileye nudi isti mogućnost vožnje uz pomoć samo dva komada hardvera: kamere i računalnog čipa; a cijena mu je svega nekoliko stotina dolara po vozilu.

Uz to, Mobileye već koristi BMW u modelima serije 5 i 7, zatim Volvo u modelima S80, XC70 i V70, Buick u Lucerneu Cadillacu DTS i STS. Spomenuta vozila ne koriste potpuno automatiziranu vožnju već neke od prednosti koje će ta tehnologija donijeti kroz nekoliko godina kad postane i komercijalno dostupna. Trenutno je, naime, još uvijek u fazi testiranja.

auto_e-mail
Ilustracija (Thinkstock)

Ziv Aviram, suosnivač i izvršni direktor Mobileyea kaže da se njegova tehnologija već može upotrijebiti u spriječavanju udaraca odbojnicima u koloni, pri asistiranju u vožnji u koloni na semaforu, zatim u pomaganju vozačima koji su umorni ili pak da pomogne vozaču da primi e-mail bez potrebe da zaustavi vozilo.

Analitičari pozdravljaju ovaj korak, jer procjenjuju da će donijeti ozbiljnu konkurenciju Googleu.

(poslovni.hr/zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni