Austrijanci educiraju eko poljoprivrednike iz Zagrebačke županije

Austrijanci educiraju eko poljoprivrednike iz Zagrebačke županije

Koji su opći preduvjeti za razvoj ekološke poljoprivrede, kako zaštititi bilje, a suzbiti korov? Kako certificirati eko proizvode i ostati dosljedan u eko poljoprivrednoj proizvodnji – samo je dio tema o kojima se razgovara na jučer započetoj dvodnevnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije.

Edukacija se provodi u sklopu provedbe Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030.

Edukaciju vode stručnjaci Poljoprivredne komore Gradišća s čijim je predstavnicima zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović potpisao Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Teorijski dio edukacije održava u hotelu Sport u Ivanić-Gradu, dok će se praktičan dio održati u austrijskoj pokrajini Gradišće koja je u posljednjih dvadesetak godina udeseterostručila broj ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i postala vodeća ekološka pokrajina u Austriji.

“Prelazak na ekološku proizvodnju nije lagan”

„Svjesni smo činjenice da prelazak na ekološku proizvodnju nije nimalo lagan i da ne dolazi preko noći. Od kvalitete tla, preko mehanizacije, edukacije pa do korištenja zaštitnih sredstava, pitanja je mnogo i uvjeren sam da će austrijski stručnjaci koji se time bave već niz godina uvelike pomoći našim poljoprivrednicima“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Dodao je kako je prije nekoliko mjeseci Zagrebačka županija zacrtala smjer u kojem želi ići kada je poljoprivreda u pitanju – odabrala je smjer ekološke poljoprivrede, a na tom putu želi učiti od najboljih. Zahvalio je gostima na uloženim trudu i vremenu, a domaćim poljoprivrednicima na interesu i sudjelovanju u edukaciji.

Porast udjela ekološke proizvodnje u EU

Prilikom potpisivanja ugovora predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće Nikolaus Berlakovich istaknuo je kako njihova komora ima stoljetnu tradiciju te da već 40-tak godina potiče svoje poljoprivrednike da prijeđu s konvencionalne na ekološku poljoprivredu. Koliko su uspješni najbolje govori usporedni podatak prema kojem EU trenutno ima 8,5 % ekološke proizvodnje, Austrija 26 %, a pokrajina Gradišće čak 38 %.

Podršku suradnji uputio je i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich istaknuvši kako ekološka poljoprivreda itekako ima budućnost što je i zacrtano u Akcijskom planu EU koji predviđa rast eko proizvodnje na 25 %.

»Naše je iskustvo veliko i veseli me suradnja Zagrebačke županije i Gradišća« poručio je.

Inače, austrijska delegacija je u ponedjeljak obišla tri eko imanja – Bio zrno, Bioplantu i OPG Jankovec kako bi iz prve ruke vidjeli što se i kako na našem području radi kada je u pitanju ekološka proizvodnja. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni