Australija – po mnogočemu jedinstvena zemlja

Australija – po mnogočemu jedinstvena zemlja

(Aboridžinski bumerang / Izvor: https://www.australiagift.com.au/)

Naziv Australija nastalo je od latinske riječi australis, što znači “s juga”

Ivan Remeta – Johnny

Daleki kontinent, najjužnija zemlja naše planete, zemlja emua, sisavaca tobolčara, po mnogo čemu je unikatna.

To je jedina država svijeta čija teritorija zauzima čitav kontinent, zemlja jedinstvene kulture, netaknute prirode i stanište mnogih životinjskih vrsta koje su na ostalim kontinentima davno isčezle.

Iako su prema pučkoj predaji Aboridžini na tom kontinentu oduvijek, većina antropologa drži da su se doselili prije približno 40 000 god. iz jugoistočne Azije, kada je niska razina mora omogućivala jednostavne načine morskih putovanja.

Godine 1768. kapetan James Cook isplovio je iz Engleske na trogodišnju ekspediciju. Doplovio je do zaljeva Botany na istočnoj obali Australije. Otkrivenu zemlju označio je na pomorskim kartama i nazvao Novi Južni Wales. Dvije dodatne Cookove ekspedicije iz 1770-ih god. donijele su više vijesti o Australiji.

Dana 26. siječnja 1788. osnovano je prvo stalno naselje na kontinentu nazvano Sydney. Taj se nadnevak danas slavi kao državni blagdan Australije.

Stanovništvo Australije (25 milijuna) sastoji se uglavnom od europskih doseljenika i njihovih potomaka, manjim dijelom i azijskih doseljenika te malobrojnih starosjedilaca.

Za Australiju je karakteristična koncentracija stanovništva u gradovima, 90% od ukupnoga broja stanovnika.

Država – Glavni grad

New South Wales – Sydney

Queensland – Brisbane

South Australia – Adelaide

Tasmania – Hobart

Victoria – Melbourne

Western Australia – Perth

Hrvati u Australiji (130.000 ) čine najmnogobrojniju zajednicu neengleskog jezika nakon Talijana i Grka. Onamo su počeli stizati oko 1800.

Hrvati u Australiji društveno se počinju organizirati od 1910., kada je u Broken Hillu (Novi Južni Wales) osnovana Seljačka stranka.

Najveći australski dnevni list, The Australian, uvrstio je četiri hrvatske obitelji na popis 250 najbogatijih Australaca.

Umjesto zaključka:

Australsku prirodnu atrakciju, (monolitna impresivna stijena usred pustinje Sjevernog Teritorija), domoroci smatraju svetom.

Nalazi se na UNESCO-vom popisu prirodne baštine, a njegovi vlasnici, “narod Anangu”, pozivaju posjetitelje da poštuju “duboko duhovnu važnost” koju za njih ima ta stijena.

U podnožju stijene piše : “Ovo je naš dom. Molimo vas, ne penjite se”

(Uluru ili stijena koja mijenja boju)

Kako se sunce kreće po nebu, tako se Uluru žari u različitim nijansama. U zoru sjaji narančastim sjajem, u rano jutro sjenke ga boje u tamnije nijanse, u podne dobija boju jantara. Ipak, ovo stjenovito brdo je najimpresivnije u suton, kada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, nalik užarenom ugljenu.

– Film »Priču o Kellyjevoj bandi« (1906) Charlesa Taita neki drže prvim svjetskim cjelovečernjim igranim filmom.

https://youtu.be/1A6niZmzvoc

Reference: (https://www.adelaidenow.com.au/)

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni