Atletičari i nogometaši dobivaju novi centar na Sveticama

Atletičari i nogometaši dobivaju novi centar na Sveticama

Damir Vrbanović izvršni predsjednik HNS-a rekao je kako je investicija vrijedna 7 milijuna eura te kako mu je drago da je izabran Zagreb. „Projekt će u cijelosti financirati HNS, a građane i atletičare neće koštati niti lipe. Riječ je o atletsko-nogometnom centru koji nije zatvoren, elitistički, već će biti otvoren za građane“, odgovorio je Vrbanović i dodao kako je nemoguće očekivati da se kroz najam terena i ostalih objekata u novom centru povrati uloženi novac, no da to nije niti cilj

Hrvatski nogometni savez (HNS) je u kolovozu ove godine rasipao natječaj za izradu urbanističko – arhitektonskog rješenja za Hrvatski atletsko – nogometni centar Svetice. Krajem listopada ove godine odlučio se kao najbolje rješenje izabrati rad tvrtke Proarh. Jedan od glavnih arhitekata, koji je sudjelovao u izradi ovog projekta je Davor Mateković. On je danas predstavio projekt gradskim zastupnicima u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

„Energetska samoodrživost, izvođenje radova u fazama, maksimalizacija javnog prostora, samo su dio stvari o kojima smo vodili računa tijekom projektiranja. Riječ je o centru s glavnim nogometnim terenom i tribinom za 3 000 gledatelja. Tu su dva pomoćna nogometna terena, od kojih je jedan s umjetnom travom, a još jedan teren će biti namijenjen za mali nogomet“, objasnio je Mateković.

Osigurano 4 000 »kvadrata« za rekreativce

Puno primjedbi građana, posebice onih koji žive u tom dijelu grada se odnosilo na to kako će prostor nakon izgradnje centra biti zatvoren za rekreativce i građane. Mateković je objasnio kako su prilikom izrade idejnog rješenja pazili na to da centar bude namijenjen ne samo sportašima, već i svim građanima.

„Prostor za građane je veličine 4 000 četvornih metara. Tu će se nalaziti teren za mali nogomet, košarku, trim – staza, teretana na otvorenom i dječje igralište. Osim toga njima će na raspolaganju biti i teren za mali nogomet koji će u zimskim mjesecima biti u balonu“, rekao je arhitekt Mateković.

centar-svetice-atletska-dvorana

Projektom je predviđena izgradnja podzemne garaže, hostela kapaciteta 28 soba s pripadajućim sadržajem te fitness dvorana. Ipak, jedan od važnijih dijelova u novom centru, osim nogometnog terena bit će dvoetažna dvorana za atletiku, u kojoj će osim trkača moći trenirati skakači u dalj, skakači u vis, motkaši i bacači kugle. Svoje zadovoljstvo zbog izgradnje nove dvorane za atletičare nije krio niti Stipe Orešković, dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza, koji je rekao kako je ovaj projekt primjer da se nakon 25 godine destrukcije, neki prostor ipak može oživjeti. „Hrvatska je atletika uglavnom smještena u Zagrebu, a uvjeti u kojima radimo nisu dobri. Osim naših vrhunskih atletičara seniora imamo i dva juniorska svjetska prvaka, kojima moramo osigurati bolje uvjete za treniranje“, objasnio je Orešković.

Maksimalna ušteda energije

Arhitekti su kod izrade projekta vodili računa i o maksimalnoj uštedi energije. Tako bi se prema njihovom rješenju kišnica skupljala u bazene ispod tribina i ona bi se dalje koristila za održavanje nogometnih travnjaka. Osim toga, predviđeno je i pročišćavanje vode koja će se koristiti u centru, ali i postavljanje solarnih panela.

Gradskog zastupnika Davora Bernardića (SDP) zanimalo je tko će financirati ovaj projekt, a Andrija Mikulić (HDZ) je pitao postoje li slični kampovi u centrima gradova u okruženju Hrvatske i jesu li riješeni imovinsko-pravni odnosi.

„Ovo nije klasični kamp, bilo bi neracionalno graditi zatvoreni kamp u centru grada“, odgovorio je Mateković. Damir Vrbanović izvršni predsjednik HNS-a rekao je kako je investicija vrijedna 7 milijuna eura te kako mu je drago da je izabran Zagreb. „Projekt će u cijelosti financirati HNS, a građane i atletičare neće koštati niti lipe. Riječ je o atletsko-nogometnom centru koji nije zatvoren, elitistički, već će biti otvoren za građane“, odgovorio je Vrbanović i dodao kako je nemoguće očekivati da se kroz najam terena i ostalih objekata u novom centru povrati uloženi novac, no da to nije niti cilj.

Valentina Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni