Astronomski iznos za svemirsko odijelo iz “Odiseje u svemiru”

Astronomski iznos za svemirsko odijelo iz “Odiseje u svemiru”

(Foto: https://www.juliensauctions.com)

Koliko će kaciga iz filma vrijediti na aukciji? Pogotovo uzme li se u obzir da su maska i kaciga Dartha Vadera na aukciji prikupili više od milijun dolara

Vrijednost filmskih memorabilija uvijek je povezana s važnošću filma iz kojeg dolazi, a ključni rekviziti najvećih filmova svih vremena uvijek donose aukcijske cijene proporcionalne njihovom vremenu u središtu pozornosti.

To čini nadolazeću aukciju svemirskog odijela koju je koristio astronaut dr. Dave Bowman u remek-djelu Stanleyja Kubricka, 2001.: Odiseja u svemiru (MGM, 1968.), potencijalnom SF aukcijom godine, piše Mike Hanlon za New Atlas.                      

Scenarij za film napisali su Kubrick i Arthur C. Clarke, i iako je u ranim danima doživio značajne kritike, film se danas smatra istaknutim umjetničkim ostvarenjem 20. stoljeća te ga se neizostavno navodi kad se raspravlja o najvećim filmovima svih vremena.

Svemirsko odijelo koje je često u glavnom kadru sastoji se od kombinacije različitih dijelova koji se koriste u filmu. Npr. neke kacige su se tijekom proizvodnje ponovo upotrebljavale i prerađivale, a ova sadrži više slojeva od ukupno čak četiriju različitih boja.

(Foto: Julien’s / Aukcija za odijelo će biti održana u petak i subotu, 17. i 18. srpnja)

To ukazuje da su je u više scena koristili različiti glumci. Gotovo kompletni filmski kostim sastoji se od srebrnog svemirskog odijela, plavog ruksaka i bijele kacige.

Smatra se da je konkretna kaciga korištena u sceni u kojoj Bowman »ubija« superračunalo HAL 9000, a riječ je o jednoj od najpoznatijih scena znanstvene fantastike svih vremena.

Ovo je kaciga koju je Bowman nosio dok je Hal izgovarao riječi: »Stop Dave. Stop Dave. I am afraid. I am afraid Dave«.

Dr. Dave Bowman (Keir Dullea) jedini u filmu nosi zelenu kacigu, a zelena kaciga pojavljuje se upravo u toj sceni. Žuto odijelo i odgovarajuću kacigu nosio je pak Gary Lockwood kao dr. Frank Poole dok je on lebdio u svemiru.

Koliko će ova kaciga vrijediti na aukciji? Vjeruje se da ju je nosio Keir Dullea, koji je prikazao dr. Davea Bowmana, vodećeg astronauta u misiji. Službene procjene govore o 100.000 do 200.000 dolara, no uzme li se u obzir da je riječ o značajnom predmetu relevantnog umjetničkog ostvarenja 20. stoljeća i s obzirom da su maska i kaciga Dartha Vadera prikupili više od milijun, tko zna?

Pripremio: B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni