Aston Martin Valkyrie – cestovna Formula 1 za visoke

Aston Martin Valkyrie – cestovna Formula 1 za visoke

Valkyrie je spreman za proizvodnju u 2018. godini, a iz Aston Martina zaključuju da se dizajn još uvijek može promijeniti prije nego li dođe do krajnjih korisnika, no da je oko 95 posto stvari, riješena stvar

Aston Martin izašao je s informacijama o prototipu AM-RB001, poznatom i pod imenom Valkyrie. Za nevjerojatan trup automobila odgovoran je Red Bullov aerodinamičar Adrian Newey, koji ga je dizajnirao tako da što više zraka provuče kroz dva difuzora od ugljičnih vlakana koji se zatim raspršuje kroz dva identična ispuha. Neweyevo rješenje je čak radikalnije i od onih kakva se primjenjuju pri konstruiranju bolida Formule 1.

Newey napominje kako je zamisao bila da se napravi malen i snažan automobil sposoban za ostvarivanje ekstremnih performansi, na razini modela kao što su McLaren P1, LaFerrari i Porsche 918, koje je, međutim nazvao »velikima, nespretnima i teškima«, ali za vozača i »zastrašujućima«, poput superbrzih motocikala.

Jedinstvena aerodinamika podvozja donosi brojne prednosti. Iz Aston Martrina poručuju da automobil razvija potisak od 1,8 tona što mu omogućava izvrsno prijanjanje i izuzetna vozna svojstva.

Na automobilu postoji mnogo zanimljivih izrezanih dijelova i oblika koji vrebaju ispod glatke karoserije, a ništa od toga se ondje ne nalazi slučajno. Prisutna su i neka »štreberska« rješenja koje doprinose smanjenju ukupne mase vozila.

Prednja svjetla koriste anodizirani aluminijski okvir ne bi li se njihova masa smanjila za 30 do 40 posto u odnosu na najlakši prednji svjetlosni sklop koji trenutačno koristi Aston Martin, dok su visoko postavljena stražnja svjetla trenutno najlakša na svijetu. Također, značka s oznakom proizvođača debljine svega 70 mikrona čak je 30 posto tanjom od ljudske vlasi.

Fanatičan izgled nastavlja se i u unutrašnjosti, gdje su luksuzni detalji iz DB11 i Vanquisha zamijenjeni novim izgledom koji spaja dva autora – Adriana Neweya i Mareka Reichmana (potonji je glavni dizajner u Aston Martinu). Sjedišta su namještena izravno na ugljične cijevi i četverostupanjski pojasevi su standard.

Proizvođač napominje da vožnja Valkyrie nalikuje vožnji klasičnih bolida iz serije Le Mans ili formule 1.

Sve što bi vozača moglo odvratiti od (vrlo) brze vožnje je uklonjeno, a ostala su još četiri ekrana i odvojiv upravljač s komandnim tipkama. Ključne informacije o automobilu prikazane su na velikom OLED zaslonu na upravljaču, a ostala tri kompaktna ekrana zamjenjuju ulogu retrovizora. Kamere i zasloni nude dobru vidljivost u svim vremenskim uvjetima, a doprinose i čistim aerodinamičnim linijama što je još jedno iznimno rješenje kojim se ovaj koncept može pohvaliti. Zanimljivo je i da je kabina prilagođena višim vozačima, što obično nije slučaj sa superautmobilima, pa iz Aston Martina poručuju kako ovim modelom može upravljati čak 98 posto vozača.

»Bio je to ogroman izazov za izradu interijera«, govori Matt Hill, kreativni direktor za interijere u Aston Martinu. »U ovom slučaju, počeli smo s pozicije na kojem mislite da je nešto nemoguće i da radite na njemu dok ne pronađete način da to uspije. Cijeli smo automobil gradili milimetar po milimetar posvuda, ali trud se isplatio«, zaključuje Hill.

Valkyrie je spreman za proizvodnju u 2018. godini, a iz Aston Martina zaključuju da se dizajn još uvijek može promijeniti prije nego li dođe do krajnjih korisnika, no da je oko 95 posto stvari, riješena stvar. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni