Asteroid 2016 QA2 proletio pokraj Zemlje

Asteroid 2016 QA2 proletio pokraj Zemlje

Nedavno je na dosta maloj udaljenosti od našeg planeta proletio asteroid 2016 QA2, koji je otkriven 27. kolovoza ove godine. Spomenuti je asteroid proletio pokraj Zemlje na udaljenosti od sto tisuća kilometara, što je otprilike jedna četvrtina udaljenosti Zemlje od Mjeseca.

Asteroid 2016 QA2 je otkrila organizacija International Astronomical Union’s Minor Planet Centre (MPC). Ta se organizacija bavi prikupljanjem podataka o malim nebeskim tijelima kao što su asteroidi, kometi i planetoidi. Kad su znanstvenici iz te organizacije otkrili asteroid, objavili su preko Twittera da su opazili asteroid veličine između 16 i 52 metra, te da se on nalazi na 0,22 lunarne udaljenosti od Zemlje (1 lunarna udaljenost iznosi 384.400 km).

Široj publici zasigurno nije poznata činjenica da je zasad otkriveno i katalogizirano tek 1 posto asteroida veličine do 30 metara. Također, NASA procjenjuje kako je otkriveno više od 90 posto asteroida u blizini Zemlje (takozvanih near-Earth objects, odnosno NEOs) većih od jednog kilometra.Jedan takav asteroid je udario u poluotok Yucatan prije šezdesetšest milijuna godina. Dosad je katalogizirano 30 posto bliskih asteroida promjera 160 metara i više.

Zemlji bliski objekt (eng. NEO) definiramo kao asteroid ili komet koji se tijekom svoje ophodnje oko Sunca približava na manje od 1.3 astronomske jedinice (AJ iznosi 149.598.000 km, a što je srednja udaljenost Zemlje od Sunca). Znanstvenici kažu da su takvi mali objekti najopasniji zato što ih je teško uočiti zbog njihove veličine. Može ih se vidjeti tek kad se jako približe. Ipak, njihova je veličina dovoljno velika kad je u pitanju izazivanje štete. Ako i kad udare u površinu ili eksplodiraju u niskoj atmosferi, mogu prouzročiti velike štete.

(M.F.)

Izvor: Minor Planet Centre (MPC)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni