Arkanđeo Gabrijel iz atelijera Izidora Popijača-Žige

Arkanđeo Gabrijel iz atelijera Izidora Popijača-Žige

U župi Vugrovec kraj Sesveta 4. listopada je u eksterijeru Župnog dvora postavljen novi kip u sklopu Parka arkanđela. Ovdje se sada nalazi, pored Mihaela i Rafaela, kip arkanđela Gabrijela. Skulptura je djelo izvornog hrvatskog umjetnika, kipara Izidora Popijača-Žige, a inicijativu ostvarenja parka arkanđela vode vlč. Filip Lucić i udruga HULULK na čelu s likovnom kritičarkom Sndom Bajzek.

Nedavno smo imali prigodu gledati vaše novo djelo. Kako ste pristupili izradi ove skulpture?

Na naturalističan i figurativno uvjerljiv način kip prikazuje lik arkanđela u sakralnoj viziji i verziji djela. Postavljen je kako bi duhovno uveličao i uljepšao ambijent župnog dvora koji je otvoren za vjernike i posjetitelje. Skulptura je izrađena u pečenoj i patiniranoj glini. Njena je izvedba od početnog modeliranja do samog postavljanja trajala sveukupno četiri mjeseca te će trajno krasiti vanjski prostor farofa župe Vugrovec. Na dan otvorenja upriličen je i blagoslov kipa te on trajno postaje kulturno-umjetničko dobro u naslijeđu Župe te na ponos i radost župljana. U današnje je vrijeme osobito bitno ljudima pokazati optimizam te odaslati pozitivnu duhovnu poruku mira, a naročito župljanima Vugrovca kao svojevrsno ohrabrenje nakon nedavnog razornog potresa čiji je epicentar bio baš u okolici ovog divnog i živopisnog mjesta.

Skulptura nosi i posebnu poruku.

Ovaj rad predstavlja doprinos vjerskim zbivanjima u Župi, a tako i samoj kulturno-umjetničkoj aktualnoj umjetničkoj sceni u regiji, a koja biva iz dana u dan sve više obogaćivana produkcijom umjetničkih djela svih stilova te ih integrira u cjelinu recentnog stvaralaštva.

Izidor Popijač – Žiga (099-856-7730) živi i djeluje u Risvici 69 kraj Kumrovca gdje mu se nalaze atelijer i galerija. Ondje u svojim zrelim godinama dugovječnog stvaralaštva u pečenoj glini i sub-fosilnom hrastu sjajno integrira aspekte klasičnog kiparstva s vlastitim, originalnim pristupom materijalu i likovnoj tematici duha vremena te stvara djela trajne vrijednosti namijene kulturnom naslijeđu sadašnjih i budućih generacija.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni