Arhitekti pozivaju na osnivanje koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba

Arhitekti pozivaju na osnivanje koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba

(Foto: OSRH)

Arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti izašli su s inicijativom za osnivanjem koordinacijskog tijela kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način. Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske tim su povodom poslali otvoreno pismo Vladi RH i Gradu Zagrebu.

Predlažu uspostavu tijela koje treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom te definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere.

Njihov poziv prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću, i gradonačelniče grada Zagreba, gospodine Bandiću,

Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, kao ustanove i udruge s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti, stavljaju se na raspolaganje građanima Zagreba i upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske, u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene katastrofalnim potresom u Zagrebu 22. ožujka 2020. godine.

Tim stručnjaka pristupio je strateškoj analizi potrebnih aktivnosti za prevladavanje ovih zahtjevnih izazova. Iz provedenih analiza te razvoja situacije na terenu predlažemo da se hitno pristupi narednim koracima u formiranju Koordinacije u cilju obnove Zagreba, a nakon prve trijaže stanja koja se upravo provodi na terenu. Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom.

U nastavku Vam donosimo prijedlog organizacije i koordinacije mjerodavnih i povezanih institucija u daljnjim aktivnostima u ovoj krizi. Formirani radni timovi stručnjaka trebaju biti okosnica koja definira sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere, kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način. Ovakav pristup je nužan kako bi uspješno riješili trenutnu situaciju te prevenirali buduće slične situacije na dobrobit cijelog društva.

S poštovanjem,


Pismo u .pdf formatu sa prijedlogom organizacije Koordinacijskog tijela dostupno je na ovoj poveznici.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni