Argentina: Escenas en Big Band

Argentina: Escenas en Big Band

Vrlo uspješni početak nove sezone Jazz orkestra HRT-a

U srijedu 5. listopada 2016. pred punom dvoranom Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti započeo je svoju novu sezonu Jazz orkestar HRT-a, pod vodstvom svog šefa dirigenta Andreasa Marinella. Gost bio je skladatelj, aranžer i saksofonist Javier Girotto. Podrijetlom iz Argentine već četvrt stoljeća djeluje u Italiji i brojnim zemljama EU-a. Sada je bio po drugi puta u Hrvatskoj.

Tijekom večeri izvedeno je njegovih 11 skladbi, koje je pretežno i aranžirao, a u svakoj dao je dojmljiv doprinos, svirajući soprano saksofon.

Izvedene skladbe bile su vrlo melodiozne i predstavljale su uspješan spoj suvremenog jazza i argentinske glazbe.

Treba istaknuti tri skladbe. To je uvodna Escenos Argentinos (Scene iz Argentine) za koju je skladatelj dobio ideju od jednog fotografa koji je fotografirao svakodnevicu Argentine tijekom godina najveće krize te zemlje početkom stoljeća.

Jedna vrlo zanimljiva skladba bila je Il Senso della Vita (Smisao života). Konačno, umjetnik je bio aktivan borac tijekom borbi za Falklandske otoke 1982. Završna skladba službenog dijela programa bila je posvećena poginulim suborcima u tom ratu, nazvana Malvinas (Malvini). U dodatku je izvedena skladba za koju je autor rekao da nikada nije izvedena u jazz aranžmanu.

Orkestar je stvorio izvrsnu podlogu za izvođenje glazbe Javiera Girotta. Koji nije krio svoje oduševljenje s orkestrom i njegovim solistima. Treba ovom zgodom istaknuti njegov duet s trombonistom Lukom Žužićem.

U svom obraćanju publici naglasio je svoje zadovoljstvo što Hrvatska ima stalni veliki jazz orkestar koji se sposoban izvoditi glazbu najrazličitijih skladatelja.

Bio je to izvrstan koncert, zahvaljujući prvenstveno gostu, ali i domaćim glazbenicima.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni