Arena Zagreb će ipak biti otvorena za EP u rukometu

Arena Zagreb će ipak biti otvorena za EP u rukometu

»Žalimo što je Zagrebački holding u poziciji usamljenog javnog partnera, i što Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb nisu ispunjavali preuzete obveze«, zaključuju u Ingri

Europsko rukometno prvenstvo održat će se u Areni Zagreb bez obzira na neriješena sporna pitanja između Ingre, Grada Zagreba i Vlade RH, poručili su danas iz graditeljske tvrtke.

Iz Ingre poručuju da je nakon održanog Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009. godine u Areni Zagreb, ostao nepodmiren dug prema Laništu d.o.o. (tvrtka članica Ingra Grupe koja je izgradila Arenu Zagreb) u visini cca 1,5 milijuna kuna koji iznos nije želio podmiriti ni Hrvatski rukometni savez (HRS), Grad Zagreb niti Vlada RH (organizatori prvenstva). Kako se ne bi ponovio slučaj iz 2009. godine od HRS-a je zatraženo da se prije održavanja Europskog rukometnog prvenstva unaprijed osigura novac za podmirenje dugovanja, a Savez je, navode u Ingri, »dao odgovarajuća uvjeravanja« za to .

Sve potrebne tehničke pripreme od strane Laništa za održavanje prvenstva su na vrijeme obavljena, tako da ne postoje nikakve prepreke za održavanja prvenstva.

Iz Ingre podsjećaju da su Vlada RH i Grad Zagreb su 13. 6. 2007. sklopili Sporazum o zajedničkom financiranju zakupnine Arene Zagreb (.pdf) kojim su preuzeli proračunsku obvezu da idućih 28 godina plaćaju godišnju zakupninu prema Ugovoru o zakupu između Laništa d.o.o. i Zagrebačkog holdinga od 14. 6. 2007., svaki u polovici iznosa.

Tim sporazumom jasno su definirane obveze javnog partnera, a Ugovorom o zakupu kojeg su sklopili Zagrebački holding i Lanište (u ime Vlade RH i Grada Zagreba) definirane su obveze privatnog partnera (Laništa) koje su u potpunosti ispunjene.

Ugovorom o zakupu ugovoreno je da će do dana konačnog dovršenja građevine (15 .12. 2008.), Zakupnik (Zagrebački holding) uplatiti Zakupodavcu (Laništu) depozit u iznosu koji odgovara 12 mjesečnih zakupnina uvećano za iznos pripadajućeg PDV-a.

Iz Ingre naglašavaju kako je, usprkos činjenici da depozit nije uplaćen u roku, Lanište omogućilo održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009. Depozit je naknadno uplaćen u lipnju 2009. i na njega nije obračunata kamata premda je ugovorena u iznosu od 15 % na sve dospjele, a neplaćene obveze.

»Depozit je platio Zagrebački holding iz vlastitih sredstava, a ne koliko je nama poznato ugovorni javni partner (Vlada RH i Grad Zagreb)«, navode u građevinskoj tvrtki.

»Budući da smo bili u obvezi redovnog podmirenja obveza prema inozemnoj banci, a nismo na vrijeme primali ratu zakupnine, to smo isplatili iz depozita iznos od 17,5 milijuna kuna koji do današnjeg dana nije vraćen na depozitni račun protivno odredbama Ugovora o zakupu koje predviđaju nadopunu u roku od 15 dana od dana korištenja depozitnih sredstava«, nadodaju.

»Žalimo što je Zagrebački holding u poziciji usamljenog javnog partnera, i što Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb nisu ispunjavali preuzete obveze«, zaključuju u Ingri.

Iz Zagrebačkog holdinga poručili su kako su bez komentara o ovoj temi. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pak tvrdi da je Holding sve platio te da nema dugova.

Predsjednika HRS-a Tomislava Grahovca iznenadila je prvotna najava iz Ingre prema kojoj Arena neće biti otvorena za rukometno EP, dok se ne podmire dugovanja. »Moramo pričekati i onda ćemo komentirati, treba vidjeti hoće li uopće biti nekog dopisa«.

Spomenimo da će se utakmice C skupine u kojoj nastupaju Njemačka, Crna Gora, Makedonija i Slovenija, kao i završnica samog prvenstva na kraju ipak održati u Zagrebu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni