ARCA 2013: Vojna kaciga tvrtke Šestan – Busch za prvu nagradu

ARCA 2013: Vojna kaciga tvrtke Šestan – Busch za prvu nagradu

Kaciga je prvi puta javnosti predstavljena upravo na ovoj zagrebačkoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod, no postoji potražnja, jer zainteresiranih već ima

Nakon tri dana održavanja, u nedjelju su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je jedinstvenoj inovaciji na tržištu – modularnoj hrvatskoj kacigi tvrtke Šestan – Busch. Kaciga je prvi puta javnosti predstavljena upravo na ovoj zagrebačkoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod, no postoji potražnja, jer zainteresiranih već ima.

Alojzije Šestan: „Bit svake inovacije je ne samo nešto napraviti, već inovaciju pretvoriti u proizvod, patentirati ga, predstaviti tržištu i prodati“

Modularna hrvatska kaciga sastoji se od šest različitih integrirajućih dijelova, pruža kompletnu zaštitu glave do ramena, zamjenjuje sve dosadašnje kacige i zadovoljava potrebe svih rodova vojske, specijalnih snaga i policije. Unutar jedne minute vojnik ili policajac jednom rukom može sastaviti i rasklopiti kacigu i staviti je na glavu.

Ispred konkurencije

U 20 godina postojanja tvrtka Šestan – Busch razvila je više od 20 tipova kaciga za razne rodove vojske, specijalnih snaga i policije, prodala i izvezla u 50-ak zemalja svijeta više od 600.000,00 kaciga. „Mi smo prije 20 godina postavili teške no jasne ciljeve, biti najbolji na globalnom tržištu, konstantno ulagati u ljude i obrazovanje, ulagati u proizvodnju, uvijek biti korak ispred konkurencije. Ova je kaciga rezultat tih ciljeva, 20-godišnjeg rada i uspjeh svih naših zaposlenika, osobito inženjera koji konstantno prate nove tehnologije, primjenjuju nove materijale i u vezi su s najpoznatijim svjetskim institutima“, kaže Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke dodajući: „Bit svake inovacije je ne samo nešto napraviti, već inovaciju pretvoriti u proizvod, patentirati ga, predstaviti tržištu i prodati“. Tvrtka će inovaciju predstaviti uskoro i na najvećem svjetskom sajmu zaštite Milipol u Parizu u studenom ove godine, a zatim krenuti i s prodajom.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija Arca predstavljeno je više od 200 domaćih i inozemnih inovacija, od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića. Među ovogodišnjim nagrađenim inovacijama su i VHS 2 jurišna puška HS produkta, Concept one Mate Rimca, C@N motion interaktivni multimedijalni kiosk upravljan pokretom tijela tvrtke Citus, energetski naponski transformator s otvorenom jezgrom tvrtke Končar Elektroindustrija, bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix i crna kutija za električne strojeve Končar Instituta za elektrotehniku koja je za ovu inovaciju dobila i specijalnu nagradu i priznanje Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora. Zlatna medalja uručena je i najmlađem inovatoru sajma, 12-godišnjem Filipu Bezeti iz Popovače. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni