Apstraktni ciklus Ferdinanda Pađena

Apstraktni ciklus Ferdinanda Pađena

Slikar Ferdinand Pađen suvremeni je hrvatski likovni umjetnik. Autor je opsežnog i zanimljivog opusa. Riječ je o nizu ciklusa ulja i akrila posvećenih poznatim i tradicionalnim motivima Zagreba i Hrvatske izvedenih na njemu svojstven i specifičan način, uz odmjereni i emotivni koloristički pristup i zadržavanje svih ključnih elementa figuracije.

Prije nekoliko godina pojavile su se prve rijetke apstrakcije Ferdinanda Pađena, ulja na platnu srednjeg formata One danas predstavljaju nadmoćnu većinu u aktualnoj produkciji vidljivoj u autorovom atelijeru.

Nefigurativni ciklus žestoko svjedoči o posve oslobođenoj ruci, potezu, gesti slikara u tretmanu raznolikih motiva. Od crta i debljih tragova linije, do mrlja i oblaka lelujavih točkica. U plovidbi misli uz pomoć raznovrsnih simbola koji prekrivaju cijelu površinu, samo dio ili se tek naslućuju u raščlanjivanju zbivanja boja i formi.

Pađen slika na različitim formatima. Koristi i akril i ulje dajući svakoj slici poseban, zaseban biljeg označen dominantnom bojom ili gibanjem oblika.

Novi apstraktni ciklus Ferdinanda Pađena prepun je energetskog naboja. Njegove slike, motivi jednostavno žive, oni dišu.

Slike nastaju u brzom slikarskom djelovanju. Boje i oblici se miješaju i nastaju nove tvorbe, poput lave koja juri iz grotla vulkana, ostavljajući svoj surovi trag na licu zemlje, kao i slikar na površini platna.

Ostaje nam samo pričekati trenutak prelaska slikara na znatno veće formate platna, koji omogućuju autoru još veću oslobođenost. Gotovo dosizanje osjećaja potpune ili sasvim bliske blizine slobode.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni