Aplikacija za očuvanje zagrebačkih zelenih površina

Aplikacija za očuvanje zagrebačkih zelenih površina

Za 1,5 do dva mjeseca, kada se dovrši potrebna procedura, građani moći fotografirati osušeno drvo, potrganu klupu i slično i poslati fotografiju, a djelatnici Zrinjevca će preko aplikacije odmah vidjeti gdje se nalazi i moći promptno reagirati

U zgradi Gradske uprave predstavnici podružnice Zagrebačkog holdinga Zrinjevac jučer su predstavili novu aplikaciju Katastar zelenila grada Zagreba, koja je rezultat suradnje Grada Zagreba i Zrinjevca na desetogodišnjem projektu kroz koji su se prikupljali, sistematizirali i inventarizirali podaci o sadržajima javnih gradskih površina kao što su stabla, grmlje, travnjaci, cvjetnjaci, koševi te sportska i dječja igrališta.

Aplikacija sadrži kartu Zagreba s numeriranim i precizno smještenim sadržajima javnih gradskih površina. Prilagođena je mobilnim platformama što znači, da će za 1,5 do dva mjeseca, kada se dovrši potrebna procedura, građani moći fotografirati osušeno drvo, potrganu klupu i slično i poslati fotografiju, a djelatnici Zrinjevca će preko aplikacije odmah vidjeti gdje se nalazi i moći promptno reagirati.

Gradonačelnik Bandić čestitao je suradnicima na obavljenom velikom i kompleksnom poslu koji će se, kako je napomenuo, još nadograditi čipiranjem stabala i podacima o starosti drveća. “Intencija je da svaka obitelj za pet godina ima po jedno stablo, to je cilj kojem stremimo i sadit ćemo drveće u našem gradu dok ne postignemo taj cilj”, istaknuo je gradonačelnik.

Na javnim površinama grada trenutno ima evidentirano 165.0709 stabala – 226 vrsta, 32.335 komada urbane opreme grupiranih u 17 kategorija, 12.177 klupa s naslonom, 6.787 košarica, 6.057 klupa bez naslona, 14.008.259 m2 travnjaka…

Ocijenjeno je kako je aplikacija najbolji način da se podaci predstave javnosti, a ažurira se informacijama iz Službe održavanja zelenih površina podružnice Zrinjevac (evidencija izvršenih zahvata i intervencija, sadnja, sječa, orezivanje stabala ili popravak i zamjena urbane opreme). (zagreb.hr  / zg-magazin.com.hr)