Apel za Hrvatsku

Apel za Hrvatsku

»Liberalizacijom tržišta, koja je upisana u ugovore TTIP, CETA i TISA, neoliberalističko-kapitalističke velesile poput SAD-anastoje osigurati ne samo dodatni profit za privatne kompanije nego i vlastiti geopolitički utjecaj na tlu Europe«

U organizaciji triju udruga (Press centar za okoliš Hrvatske, Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju te Hrvatsko bioetičko društvo) u Osijeku je 13. i 14. listopada 2016. održana međunarodna konferencija pod naslovom Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/CETA/TISA, na kojoj je sudjelovalo pedesetak znanstvenika i znanstvenica različitih profila (medicina, kemija, agronomija, energetika, filozofija, pedagogija, teologija) te predstavnika i predstavnica nevladinih organizacija. Nakon konferencije doneseni su i zaključci.

Sudionici i sudionici konferencije izložili su i obrazložili činjenice vezane za ugovore poznate kao TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo), CETA (Obuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum) i TISA (Sporazum o trgovini uslugama).

Ističu da je proces rasprave o ugovorima TTIP, CETA i TISA i njihovog prihvaćanja obavijen je velom tajne kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama Europske unije, što izaziva opravdanu sumnju u dobre namjere zagovornika i zagovornica tih ugovora. Upozoravaju da se tim ugovorima nedvojbeno povećavajumoć multinacionalnih korporacija, odnosno kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, na štetu demokracije i općeg dobra u Europskoj uniji, uključujući Republiku Hrvatsku, ako i agro-biznis baziran na GMO-ima te vojna industrija, korporacijski mediji te špekulativni financijski kapital.

»Pod oblikom liberalizacije tržišta, koja je upisana u ugovore TTIP, CETA i TISA, neoliberalističko-kapitalističke velesile poput SAD-anastoje osigurati ne samo dodatni profit za privatne kompanije s kojima dijele zajedničke interese nego i vlastiti geopolitički utjecaj na tlu Europe«, upozoravaju.

Na konferenciji su prihvaćeni zajednički zaključcina temelju kojih apeliramo na ključne političke subjekte u Republici Hrvatskoj da iskoriste svoj politički utjecaj te da učine sljedeće:

  • da se hitno prekine proces pripremanja za potpisivanje sporazuma CETA, koje nije demokratski legitimirano, te da se otvori široka javna rasprava o mogućim prednostima i nedostacima ovog sporazuma,
  • da se hrvatska javnost i politički dužnosnici temeljito informiraju o deklariranim i nedeklariranim ciljevima ugovora TTIP, CETA i TISA te da se time okonča tajnovitost i šutnja o predvidljivim štetnim posljedicama ovih ugovora za Hrvatsku i druge europske zemlje,
  • da se pristupi izradi neovisnih stručnih studija o utjecaju TTIP-a, CETA-ei TISA-e na gospodarstvo Republike Hrvatske i hrvatsko društvo, te da se u izradi studija poseban naglasak stavi na utjecaj ovih sporazuma na poljoprivredu, zaštitu od GMO-a i javne usluge kao što su zdravstvo i obrazovanje,
  • da se Hrvatska proglasi trajnom zonom slobodnom od utjecaja TTIP-a, CETA-e i TISA-e,
  • da se svim lokalnim i regionalnim upravama u Hrvatskoj preporuči pristupanje Barcelonskoj deklaraciji, donesenoj 21. travnja 2016., kojom se preko dvije tisuće jedinica lokalne samouprave iz Europske unije protivi sporazumima TTIP, CETA i TISA.

Apel koji je proslijeđen predsjedniku te zastupnicima i zastupnicama Hrvatskog sabora, predsjedniku te članovima i članicama Vlade i Predsjednici RH potpisali su inicijatori apela Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP, CETA i TISA:

Press centar za okoliš Hrvatske
Ljiljanka Mitoš Svoboda, predsjednica

Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju
Ivica Kelam, predsjednik

Hrvatsko bioetičko društvo
Hrvoje Jurić, predsjednik

Ad Adriaticum
Bogdana Trivak, predsjednica

Baranjska brazda
Petar Pranjić, predsjednik

Centar za podršku djeci i obitelji
Darija Rupčić, predsjednica

Eko Slavonija
Katarina Kozina, predsjednica

ISKRA waldorfska inicijativa
Lidija Titorić Aeberhard, predsjednica

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti
Jakov Kolak, predstavnik

Sindikat Nova Solidarnost
Predrag Sekulić, predsjednik

Slow Food Slavonica
Katarina Kozina, predsjednica

Udruga Pobjede
Ivana Crnoja, predsjednica

Zajednica Nijemaca i Austrijanaca Hrvatske
Vesna Pichler, predsjednica

Zelena Istra
Dušica Radojčić, predsjednica

(zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni