Apel protiv rušenja triju zgrada na kampusu Borongaj

Apel protiv rušenja triju zgrada na kampusu Borongaj

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu izrazio je oštro protivljenje uklanjanju zgrada 59, 60 i 61 iz prostora. Rušenje uporabljivih zgrada smatraju neopravdanim te štetnom za Republiku Hrvatsku i funkcioniranje sveučilišnih institucija.

Uklanjanje tih triju zgrada predviđeno je Arhitektonskim projektom Državnoga hidrometeorološkoga zavoda od 7. veljače 2021., Građevinskim projektom uklanjanja Državnoga hidrometeorološkoga zavoda od 17. veljače 2021. i točkom V. prvostupanjske Građevinske dozvole Grada Zagreba broj 349/2021 od 18. listopada 2021.

U priopćenju se podsjeća se da je Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu 1. prosinca 2021. jednoglasno donijelo Apel protiv uklanjanja zgrada 59, 60 i 61.

Ističe se kako Fakultetsko vijeće daje potporu upravi Fakulteta u svim nastojanjima da se navedene tri zgrade spasi od rušenja te da ih se, u dijelu u kojem su oduzete Fakultetu, vrati i stavi u funkciju obrazovnoga procesa.

U priopćenju se navodi sljedeće:

»Na očevidu koji je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provelo 24. studenoga 2021. predstavnici Državnoga hidrometeorološkoga zavoda (DHMZ) priznali su kako nemaju osigurana sredstva za gradnju nove zgrade DHMZ-a, a kako građevinska dozvola uvjetuje početak gradnje rušenjem zgrada 59, 60 i 61, izgledno je da bi se na jugoistočnom dijelu kampusa Borongaj moglo doći do neopravdanoga rušenja uporabljivih zgrada i nanošenja egzaktno utvrđene štete za Republiku Hrvatsku i neprocjenjive štete za funkcioniranje sveučilišnih institucija.

Rušenjem zgrade 59 nastao bi trošak i šteta za Republiku Hrvatsku od 3,73 milijuna kuna, a više od četiri tisuće studenata na Studentskom kampusu Borongaj ostalo bi bez športske dvorane.

Rušenjem zgrade 60 nastao bi trošak i neposredna materijalna šteta za Republiku Hrvatsku od 5,2 milijuna kuna. Ako do toga dođe, Državno odvjetništvo morat će utvrditi odgovornost onih koji su donijeli odluku da se prije dvije godine potroši više od šest i pol milijuna kuna javnih sredstava za obnovu zgrade, koja je predviđena za rušenje. Budući da državna upravna organizacija DHMZ želi srušiti zgradu, u čiju je obnovu prije samo dvije godine uložila više od šest milijuna proračunskih sredstava, Fakultet hrvatskih studija od odgovornih traži da spriječe nastanak štete za državnu imovinu te da zgradu 60 ponovno dodijele na korištenje Fakultetu hrvatskih studija. Dvadeset i četiri nastavne i uredske prostorije nasušno su potrebne Fakultetu hrvatskih studija za odvijanje temeljne visokoobrazovne i znanstvene djelatnosti.

Rušenjem zgrade 61 nastao bi trošak i šteta za Republiku Hrvatsku od 3,8 milijuna kuna i nesaglediva reputacijska šteta za Vladu Republike Hrvatske kao vlasnika zbog rušenja fakultetskih predavaonica, kabineta i knjižnice.

Fakultetsko vijeće obvezalo je dekana da poduzme sve zakonom predviđene pravne i druge korake da spasi zgrade 59, 60 i 61 od uklanjanja i oduzimanja Fakultetu hrvatskih studija.

Pozivaju se sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Senat Sveučilišta u Zagrebu, tijela državne vlasti i javnost da izraze solidarnost, zabrinutost za zajedničko dobro i inzistiranje na načelima odgovornosti, javnosti, ekonomičnosti i predvidljivosti u upravljanju državnom imovinom.« (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni