Antonio Geček – vođa trubačke linije Jazz orkestra HRT-a

Antonio Geček – vođa trubačke linije Jazz orkestra HRT-a

(Foto:Marija Štilinović/HRT)

Tijekom koncerta A. Geček se predstavio i kao trubač koji pjeva. Svirački na visokoj razini ispunio je sva očekivanja razdragane publike. U programu su bile dvije praizvedbe skladbi »El señor ruiseñor« i »Just Forget About It«

Poslije dva koncerta pod vodstvom stranih dirigenata, Jazz orkestar HRT-a, stavio je u prvi plan domaće snage. Ovaj puta, trubača, pjevača i skladatelja Antonia Gečeka. Bio je to koncert za pamćenje – domaće je domaće.

Peti koncert u ovogodišnjoj sezoni Jazz orkestra HRT-a, službeno najstarijeg jazz orkestra u svijetu (70 godina neprekinutog rada) bio je posvećen 20. obljetnici suradnje A. Gečeka s tim orkestrom.

Jazz orkestar HRT-a i njegovi solisti su dokazali tijekom dva protekla koncerta, da i s minimalnim pripremama, tijekom gostovanja stranih dirigenata mogu odgovoriti i na najteže zadatke. Pritom se misli prvenstveno na nedavni nastup Argentinca Guillerma Kleina pod nazivom „Južnoamerički modernizam i tradicija“. Svega dva dana, dirigentu, skladatelju i aranžeru G. Kleinu bila su dovoljna da pripremi Orkestar za izvođenje 13 njegovih, ne uvijek jednostavnih skladbi. Slično je bilo i tijekom gostovanja talijanskog aranžera, skladatelja i saksofoniste Maurizija Giammarca (ZG-magazin, 20. travnja 2018).

Svojom izvrsnom svirkom nastavio je orkestar i na koncertu održanom 4. travnja 2018. u Dvorani Gorgona, Muzeja suvremene umjetnosti. Koji je bio posvećen 20. obljetnici suradnje sadašnjeg predvodnika (eng. lead) trubačke linije i Orkestra.

Jedna od osobina vrsnog vođe orkestra je da prepozna talent mladog čovjeka. To je bio tadašnji dirigent Orkestra, Silvije Glojnarić. Preporučeno mu je da posluša tog mladića. Spoznao je da ima pred sobom talent. Predložio ga je za stipendiju HRT-a. A. Geček diplomirao je 2002. na studiju klasične glazbe trubu, kod glasovitog trubača i pedagoga prof. Stanka Selaka. Koji je imao veliko iskustvo kao trubač na području klasične glazbe i jazza. Osim sviranja u JO HRT-a, A. Geček je postigao i zapažene međunarodne uspjehe, a surađivao je s brojnim sastavima i pjevačima. Dvoje među njima bili su uspješni gosti, s po dvije kompozicije. To su Ivana Rushaidat i vrlo popularni Marko Tolja.

Probuđene uspomene na trubače velikane

Domaće je domaće, orkestar i brojni solisti uložili su maksimalni napor da ta proslava bude na najvišoj razini i reklo bi se, u kućnoj atmosferi. Atmosferi radosti i zadovoljstva što jedan istaknuti član orkestra slavi prvih dvadeset godina suradnje s Orkestrom. I sve je bilo tome podređeno.

Od solista valja ovog zgodom izdvojiti prvenstveno tenor-saksofonistu Maria Bočića te Joe Kaplowitza na klaviru, sintesajzeru i tubi.

A. Geček prvenstveno je na koncertu bio trubač-solista. Evocirao je uspomene na velike trubače Cootie Williamsa i Louisa Armstronga u skladbama Duke Ellingtona. U tom prvom dijelu osobito upečatljiva je bila skladba L. Goldinsa i J. Rilsa: Crawdaddy.

Tijekom koncerta A. Geček se predstavio i kao trubač koji pjeva. U programu su bile dvije praizvedbe. Vrlo uspješni član trombonske linije te skladatelj i aranžer Miron Hauser, napisao je vrlo uspješnu skladbu El señor ruiseñor, posvećenu svom prijatelju i obljetničaru.

Konačno A. Geček je u aranžmanu A. Marinella predstavio svoju prvu jazz skladbu Just Forget About It.

Svirački na visokoj razini, A. Geček uz pjevanje i predstavljanje svoje prve skladbe, ispunio sva očekivanja razdragane publike. Koja je vrlo toplo i sa zahvalnošću prihvatila ponuđeni program, srdačno pozdravljajući i Orkestar u cjelini, soliste te dirigenta A. Marinella.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni