“Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti i suvremene Europe”

“Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti i suvremene Europe”

„Dan oslobođenja Zagreba je dan sjećanja na završetak borbi u kojima je tijekom četiri godine poginulo više od 26 tisuća Zagrepčana.To je dan sjećanja na sve žrtve fašističkog terora”, istaknula je Olivera Majić

Ivana Vranješ

Svečanom akademijom danas je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja grada Zagreba.

U prigodnom govoru predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin je istaknuo da su Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja grada Zagreba dva velika praznika koja već godinama ostaju u sjeni trećeg, a kojeg ne bi bilo da nema njih – u sjeni Dana Europe.

„Koliko god da nam je Europa važna, krajnje je licemjerno slaviti Dan Europe i praviti se kao da zaboravljamo Dan pobjede i Dan oslobođenja Zagreba”, ustvrdio je Habulin.

Naglasio je potrebu da se ponavljaju činjenice i da se insistira na povijesnoj istini jer se nameću trendovi što su sve prisutniji i sve vidljiviji i u jednom dijelu Europske unije.

„Tome se svi kojima su na duši demokracija i napredak moraju energično oduprijeti. Postane li povijesni revizionizam prevladavajuća politika, bit će to kraj Europske unije kakvu znamo, kraj Unije koja je bila zamišljena kao neprobojna brana ratovima na Starom kontinentu”, poručio je Habulin.

Franjo Habulin za govornicom

Dopusti li se uskogrudnom i netolerantnom nacionalizmu da postane temeljna vrijednost, alfa i omega naših života, odnosno svojevrsna legitimacija koja će dati čovjeku pravo na život na postojanje, onda smo potpisali smrtnu presudu onoj Europi kakva je desetljećima građena na žrtvi milijuna palih i ubijenih u Drugom svjetskom ratu, ali je potpisana i smrtna osuda demokratskoj Hrvatskoj, rekao je Habulin.

„Antifašistička borba okončana pobjedom u Drugom svjetskom ratu mora biti čvrsti temelj svega što danas radimo. Ne smijemo nasjedati floskulama o osudama svih oblika totalitarizama, o izjednačavanju zločina komunizma i fašizma“, poručio je Habulin.

Nazočnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić koja je rekla da je Zagreb upravo u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 1975. godine proglašen Gradom herojem.

„Dan oslobođenja grada Zagreba je dan sjećanja na završetak borbi u kojima je tijekom četiri godine poginulo više od 26 tisuća Zagrepčana. To je dan sjećanja na sve žrtve fašističkog terora”, istaknula je Majić. Podsjetila je da svake godine Grad Zagreb odaje počast kerestinečkim žrtvama, žrtvama Rakovog potoka te žrtvama pogubljenja na Dotrščini, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata pogubljeno više od 7000 Zagrepčana, među kojima je bilo istaknutih zagrebačkih i hrvatskih intelektualaca, književnika, znanstvenika, novinara, profesora, studenata, radnika i djece. Također se prisjećamo i svih stradalih na zloglasnim mjestima mučenja i pogubljenja na ovim prostorima, dodala je Majić.

„Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti i suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti, demokraciju, vladavinu prava i poštivanje slobode pojedinca. Na temeljima antifašizma i Domovinskog rata izgradili smo današnju slobodnu i samostalnu Hrvatsku“, izjavila je Majić. Svoj govor je završila riječima gradonačelnika Zagreba kojima je odao počast žrtvama, a te su da to nikad ne zaboravi i ne ponovi.

Tijekom govora Olivere Majić čula su se i negodovanja nazočnih, a glumac Vili Matula je pozvao gradonačelnika Bandića da vrati naziv Trg maršala Tita.

Svečanosti je nazočio predsjednik SDP-a Davor Bernardić i brojni SDP-ovci.

„Neki u Hrvatskoj zaista nisu svjesni koliko je ovaj dan važan. Treba podsjećati i prisjećati se da je antifašizam temelj moderne slobodne Europe. Antifašizam je temelj hrvatskog Ustava. Dan pobjede nad fašizmom se slavi i kao Dan Europe i zato je iznimno važno da se sve stranke izjasne jesu li za fašizam ili antifašizam, odnosno da se izjasne o antifašizmu. U 21. stoljeću u modernoj Hrvatskoj koja se temelji na antifašizmu, koji je temelj u hrvatskom Ustavu potpuno su neprihvatljive skandalozne izjave Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića i njima sličnih koji bi htjeli antifašizam maknuti iz hrvatskog Ustava“, rekao je novinarima Bernardić.

U predvorju Male dvorane održana je izložba fotografija pod nazivom „Od pobjede do pobjede, od 1945. do 1995. godine“. Riječ je o fotografijama Peđe Klarića koje prikazuju Domomovinski rat i Narodnooslobodilački rat, a izložbu su pripremili Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista „Vedra”.

„Branitelji iz Udruge baštine antifašizam kao civilizacijsku tekovinu“, rekao je za ZG-magazin Ranko Britvić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista Vedra.

Naglasio je kako je jednostavna poveznica između Narodnooslobodilačkog rata i Domovinskog rata, jer se u oba rata bili oni koji su okupatori i oni koji su bili obrana.

„U Drugom svjetskom ratu obrana su bili partizani, a u Domovinskom ratu mi branitelji. Partizani se nisu borili za partiju nego za domovinu, kao što se i mi branitelji nismo borili za SDP niti HDZ nego za domovinu. Oni koji pljuju po tome ne znaju da uništavajući dignitet Narodnoslobodilačkog rata uništavaju dignitet Domovinskog rata“, poručio je Britvić.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita, prof. Josip Milat je rekao da s Udrugom Vedra dijele iste svjetonazore.

„Mi baštinimo borbu Titovih partizana i to povezujemo s borbom u Domovinskom ratu pod Tuđmanovim vodstvom. Želimo nastaviti kulturu sjećanja i promicati vrijednosti antifašizma kao temeljnog odnosa borbe protiv diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Mislimo da su oba rata u svojoj suštini bila oslobodilačka, antifašistička i za slobodu domovine“ istaknuo je prof. Milat.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni