Antifašistički borac Juraj Hrženjak kod gradonačelnika Bandića

Antifašistički borac Juraj Hrženjak kod gradonačelnika Bandića

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je u četvrtak 3. studenoga u Gradskoj palači Dverce primio Juraja Hrženjaka, antifašističkog borca, pravnog stručnjaka, prvog urednika Glasa antifašista, inicijatora Antifašističke lige Hrvatske, dugogodišnjeg obnašatelja visokih dužnosti u SABA RH te istaknutog autora, među čijim se djelima od prošlog mjeseca nalazi i knjiga “Stoljeće života – antifašistički zapisi i kultura sjećanja”.

Riječ je o memoarima stogodišnjaka i antifašističkog veterana o doživljajima iz vremena II. svjetskoga rata te nakon njega, ali i o autorovu poslijeratnome životu. “Ovo je moja istina o stoljeću u kojem sam živio i o okolnostima u kojima sam se našao. Mlađi će se naraštaji možda naći u ovoj knjizi, njezina priča je specifična, ali istovremeno i sveobuhvatna. Ona govori o vremenima koja su prošla i o ljudima koji više nisu s nama, ali poruka je vječna.  Poruka mira, suživota i demokratskih vrijednosti što ostaju za sva vremena”, rekao je Hrženjak.

Svečanomu su prijemu prisustvovali i članovi SABA RH koji su u znak zahvalnosti, osim spomenute knjige, gradonačelniku Bandiću uručili zahvalnicu zbog njegove dugogodišnje potpore Savezu i antifašističkim aktivnostima, naročito zbog njegova doprinosa u očuvanju kulturne baštine Narodnooslobodilačkog pokreta u Zagrebu te zbog doprinosa Grada u obnovi Memorijalnog centra Jasenovac. Franjo Habulin, predsjednik Saveza je naglasio kako je podržavajući aktivnosti antifašističkih udruga u Zagrebu i diljem Hrvatske gradonačelnik pokazao svoja istinska antifašistička uvjerenja jer djela govore puno više od riječi.

“Ova knjiga je poput enciklopedije, cijela prošlost čovjeka koji je prošao sve strahote rata, a poslije toga je bio jedan od bližih suradnika gradonačelnika Holjevca.  Ne smijemo nikada zaboraviti antifašistički karakter Drugoga svjetskog rata i antifašistički karakter Domovinskog rata. Zbog toga moramo voditi račun o ljudima koji su svojim životima udarili pečat u stvaranju suverene Republike Hrvatske”, kazao je gradonačelnik Bandić.

Zahvalivši gostima na lijepim riječima i darovima, gradonačelnik je gospodinu Hrženjaku uručio kristalni svijećnjak s motivom Grada Zagreba za njegovu dugogodišnju borbu u razvoju pluralističkog Zagreba i Hrvatske.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni