Antibiotski štapići za liječenje paradentoze

Antibiotski štapići za liječenje paradentoze

Bolest desni je vrlo uobičajeno stanje, a obično je uzrokovana bakterijama. Iako se oralno davani antibiotici obično koriste za liječenje teških slučajeva, novi tretman mogao bi biti mnogo učinkovitiji i s manje nuspojava.

Problem s uzimanjem antibiotskih pilula za bolest desni (paradentoza) leži u činjenici da se lijek prenosi cijelim tijelom umjesto da se koncentrira na mjestu infekcije. To znači da su potrebne relativno velike doze, što potencijalno može potaknuti neželjene nuspojave.

Imajući to na umu, znanstvenici njemačkog sveučilišta Martin Luther Halle-Wittenberg (radeći s kolegama na dva istraživačka instituta Fraunhofer) razvili su fleksibilne polimerne štapiće koji su umetnuti u pacijentov gingivalni džep (prostor između zuba i tkiva desni).

Štapići koji se mogu razgraditi napunjeni su antibiotikom poznatim kao minociklin. Lijek se iz njih postepeno ispušta izravno u zahvaćeno područje, a tijelo štapiće bezazleno razgrađuje.

Dosadašnji in vitro testovi navodno su pokazali znatno veću učinkovitost liječenja od tradicionalnih pristupa.

Budući da su i antibiotik i polimer već odobreni i dostupni za medicinsku upotrebu, uskoro bi trebala biti omogućena serijska proizvodnja ovakvih štapića. Tehnologiju razvija Fraunhofer spinoff tvrtka PerioTrap Pharmaceuticals, a na tržištu bi se mogla pojaviti za nekoliko godina.

Istraživanje je opisano u radu koji je nedavno objavljen u International Journal of Pharmaceutics.

Pripremio: B. Jagačić (Izvor: Sveučilište Martin Luther Halle-Wittenberg)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni