Ante Sanader: Mladi su danas nezainteresirani za vatrogastvo

Ante Sanader: Mladi su danas nezainteresirani za vatrogastvo

„Grad Zagreb je tehnički i ljudstvom najopremljeniji. To znači da smo spremni intervenirati ne samo u Zagrebu, nego kada se pokaže i potreba u Dalmaciji, tijekom ljeta“, rekao je gradonačelnik Bandić

U povodu Dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u subotu je na Trgu bana Josipa Jelačića održana manifestacija „Svibanj-mjesec zaštite od požara“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti odgovornog ponašanja i protupožarne preventive, ali i promoviranja vatrogasne djelatnosti.

Tom prilikom održana i edukativna akcija Pomozi i ti, nazovi 193. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba izveli su pokaznu vježbu, a zainteresirani su se mogli okušati i u „gašenju“ pravim vatrogasnim šmrkom. Djeca i građani su kroz vatrogasni kviz informirani o protupožarnoj preventivi.

Djeci je bila najzanimljivija vatrogasna oprema koju su mogli isprobati kao i ući u vatrogasna vozila.

Manifestaciji je nazočio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je čestitao vatrogascima njihov dan i zahvalio im na njihovoj spremnost da žrtvuju svoj život za spas drugog čovjeka od bilo koje elementarne nepogode u Hrvatskoj.

„Grad Zagreb je tehnički i ljudstvom najopremljeniji, Javna vatrogasna postrojba ima sa više od 400 profesionalaca, tu je još 57 vatrogasnih dobrovoljnih društava s više od 8 tisuća članova, od toga 2500 operativca, oko 250 specijalnih vozila… To znači da smo spremni intervenirati ne samo u Zagrebu, nego kada se pokaže i potreba u Dalmaciji, tijekom ljeta“, rekao je gradonačelnik Bandić. Dodao je da su vatrogasci jedini ljudi koji rade više od njega, jer kako je rekao oni rade 24 sata, a on kao gradonačelnik samo 16.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader je svim vatrogascima čestitao Dan sv. Florijana te je naglasio kako će građani kroz niz manifestacija u cijeloj Hrvatskoj imati priliku upoznati vatrogasnu opremu i vidjeti kako se vatrogasci pripremaju za opasne situacije.

Pojasnio je kako u sprječavanju nemilih događaja vatrogascima puno pomažu video kamere i bespilotne letjelice. Naglasio je kako su vatrogasci 365 dana spremni za intervencije, pa i za požarnu sezonu, odnosno ljetni period kada ima više požara na otvorenom prostoru.

Kazao je da su mladi danas nažalost manje zainteresirani za vatrogastvo, ali se organiziraju natjecanja za djecu od 7 do 11 godina i od 11 do 16 godina.

„Već u prvom razredu osnovne škole privlačimo djecu u naše redove i to su nam najbolji vatrogasci“, izjavio je Sanader.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković osvrnuo se na vatrogastvo u Hrvatskoj.

„Odlukom Vlade RH vatrogastvo je dobilo svoj Središnji državni ured, što je veliki pomak i značaj za hrvatsko vatrogastvo. Središnji državni ured bit će ustrojen od 1. siječnja 2020. godine“, rekao je Tucaković . Dodao je da danas vatrogastvo Republike Hrvatske možemo promatrati kao bitnu sastavnicu domovinske sigurnosti.

„Postavljanjem glavnog vatrogasnog zapovjednika u koordinaciju domovinske sigurnosti vatrogastvo je dobilo veliki značaj. Stalno je pitanje ima li dovoljno opreme. Vatrogastvo treba obnavljati što se tiče osobne zaštitne opreme i vozila, to je kontinuirani proces“, istaknuo je Tucaković.

U povodu Dana sv. Florijana zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, u društvu suradnika, primila je u palači Dverce predstavnike vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba i najuspješnijih DVD-ova u 2018.

»Želim vam da ogromno iskustvo i znanje i nadalje prenosite mladim naraštajima u svojim sredinama, jer smo svjedoci kako su rizici od svih vrsta civilnih nesreća u svijetu svakim danom sve veći«, dodala je.

Tom je prigodom zamjenica uručila pokale najuspješnijim vatrogasnim društvima: za 3. i 2. mjesto pokale su dobili DVD Granešina i DVD Hrašće, dok su prvo mjesto osvojili vatrogasci DVD-a Moravče. Ovo je treća godina zaredom da su vatrogasci iz Moravča osvojili prvo mjesto, a što je od 1996. godine uspjelo samo DVD-ima Hrašće i Dankovec, pa im se pokal dodjeljuje u trajno vlasništvo, i isto tako prijelazni pokal.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni