Ante Kovačić – pisac i pjesnik burnog temperamenta

Ante Kovačić – pisac i pjesnik burnog temperamenta

(Spomenik ispred knjižnice “Ante Kovačić” u Zaprešiću)

Autor glasovita romana “U registraturi”, rodio se u Oplazniku kraj Marije Gorice u Hrvatskom zagorju 6. lipnja 1854. godine

Dogodilo se na današnji dan, 10. prosinca:

1806. – U Dubravici rođen hrvatski pjesnik, svećenik i narodni preporoditelj Pavao Štoos (umro 1862. u Pokupskom). Bogosloviju je završio u Zagrebu, neko vrijeme je bio biskupski tajnik, a od 1842. bio je župnik u Pokupskom. Štoos je zapažena osoba među hrvatskim domoljubima, autor je poznate elegije Kip domovine vu početku leta 1831, suradnik u Gajevoj Danici, domoljub zabrinut zbog tuđinskog tlačenja i odnarođivanja domaćih ljudi. Na prilike u Hrvatskoj toga vremena gledao je pesimistički. Osim književnošću, bavio se i glazbom. Godine 1862. imenovan je zagrebačkim kanonikom, ali je umro prije nego što je stupio na tu dužnost.

1857. – U Skradinu rođen Stjepan Lujo Marun, jedan od utemeljitelja arheologije i izučavanja starohrvatske kulturne baštine (umro: 15. siječnja 1939. u Kninu). Prva iskapanja obavljao je u Drnišu, a njegovom je zaslugom 1893. u Kninu otvoren prvi Muzej hrvatskih spomenika, u kojem su bili pohranjeni isključivo spomenici hrvatske prošlosti i borbe za slobodu.

Objavljivao je i prvi arheološki časopis – Starohrvatska prosvjeta, u kojem iznosi rezultate svojih iskapanja i istraživanja hrvatskih srednjovjekovnih starina, uglavnom izvornih spomenika, razasutih kamenih ostataka, starih zidova, natpisa, kamenih ukrasa, i mnoštvo sitnih metalnih predmeta koji su našli mjesto u skromnoj zgradi prvog Muzeja hrvatskih spomenika. Knin ubrzo postaje stjecištem kulturnog i znanstvenog svijeta koji prvi put ima mogućnost proučavati izvorne hrvatske spomenike od 7. do 11. stoljeća, a to je razdoblje u kojem mnogi drugi narodi oskudijevaju spomenicima kulture.

Fra Luijo Marun na "radnom mjestu" (Izvor: www.knin.hr)
Fra Lujo Marun na “radnom mjestu” (Izvor: www.knin.hr)

Zbog otpora protalijanskim usmjerenjima bio je zatočen, a u vrijeme talijanske okupacije svaki daljnji rad bio mu je zabranjen. Marun nije dočekao ostvarenje želje za koju je živio: Okupiti sve starohrvatske spomenike na jednom mjestu, što se dogodilo tek 83 godine kasnije.

Fotografija s potpisom

1889. – U Zagrebu umro Ante Kovačić, hrvatski romanopisac, novelist i pjesnik. Kovačić se odlikovao burnim temperamentom.

Bio je nepopustljiv radikal, polemičar koji se usudio taknuti u najveće hrvatske književne autoritete svojega doba. Autor glasovita romana U registraturi, rodio se u Oplazniku kraj Marije Gorice u Hrvatskom zagorju 6. lipnja 1854. godine.

Bio je daroviti sin siromašnoga seljaka. Školovao se uz pomoć seoskog župnika, a kasnije zagrebačkog kanonika Tome Gajdeka. Završio je pravni fakultet i zaposlio se u odvjetničkoj pisarnici doktora Josipa Franka.

Kovačić je bio gorljivi pravaš, starčevićanac, ali nikada nije promidžbeno zlorabio književno djelo. Oženio se veoma mlad i imao šestero djece. Nakon službovanja u Zagrebu i Karlovcu i postignutog doktorata odlazi 1889. u Glinu i otvara vlastitu odvjetničku pisarnicu, no ostalo mu je samo nekoliko mjeseci do smrti.

Svoj književni rad počeo je Kovačić u duhu starijega suvremenika Šenoe od prve pripovijesti Miljenka i Ladanjske sekte, no ubrzo se uhvatio u koštac s njim. Već u prvome romanu Baruničina ljubav spleo je nesmiljenu kritiku društva u nevjerojatnu fabulu. Isti će elementi označiti i kasniji roman Fiškal. Osuda ilirskog i poslijepreporodnog razdoblja tema je toga romana čiji glavni lik Podgorski poludi. U najkreativnijem Kovačićevu razdoblju hrvatskim banom postaje Khuen Hedervary koji je ugušio pobunu mladih pravaša. Mnogim književnicima pravašima ta je politička smjena odredila život. Kovačić joj se usprotivio satiričkim, nedovršenim romanom Među žabari.

Sve što je Kovačić napisao do 1888. priprema je za roman U registraturi. To najznamenitije djelo hrvatskoga realizma počelo je izlaziti u časopisu Vienac, a kao knjiga tiskano je u izdanju Matice hrvatske, dvadeset dvije godine poslije autorove smrti. U toliko je bolnih mjesta tadašnjeg društva taknuo, prikazavši Hrvatsku kao učmali registratorski ured, da je i objavljivanje u Viencu sprječavano, a tekst skraćivan pa su dijelovi izgubljeni. Autobiografska priča o školovanju i životu Ivice Kičmanovića slika je Hrvatske 19. stoljeća.

Hrvatska književnost, naprasno je i prerano ostala bez velikog pisca Ante Kovačića. Umro je veoma mlad kao tridesetpetogodišnjak 10. prosinca 1889. u Stenjevcu, pomračena uma.

1845. – Londonski inženjer škotskoga podrijetla Robert William Thompson objavljuje izum pneumatike, a zrakom napunjene gumene zračnice uavršio je i 1888. patentirao škotski veterinar Boyd Dunlop.

1851. – U Karlsruheu (Njemačka) umro izumitelj i konstruktor Karl Drais von Sauerbronn (rođen 29. travnja. 1785.). Konstruirao je vozilo na mišićni pogon (drezin) i velociped.

nobel_mir1896. – U San Remu je umro švedski kemičar i industrijalac Alfred Nobel (rođen 21. listoipada 1833.), izumitelj dinamita; požalio je zbog svojeg pronalaska te je cjelokupnu imovinu ostavio zakladi za dodjelu NObelove nagrade (od 1901. godine pa nadalje).

1901. – U Stockholmu i Oslu švedski kralj prvi je put svečano dodijelio Nobelovu nagradu: Nijemcu W. C. Röntgenu za fiziku, Nizozemcu J. H. Van ` t Hoffu za kemiju, Nijemcu E. Behringu za medicinu, Francuzu S. Prudhommeu za književnost te Švicarciu H. Dunantu i Francuzu F. Passyju za mir. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni