Ante Gotovina postao počasnim građaninom Zagreba

Ante Gotovina postao počasnim građaninom Zagreba

»Demokracija je privilegija i odgovornost. Imati jednaka prava znači imati jednake obveze prema državi koja omogućuje uživati slobodu i sigurnost. Naša je misija danas gospodarsko pozicioniranje Hrvatske u europskoj zajednici i briga o socijalnoj pravdi. Vjerujem u budućnost«, poručio je Ante Gotovina

General – pukovniku u mirovini Anti Gotovini u srijedu navečer je u palači Dverce zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svečano predao Povelju počasnog građanina grada Zagreba, za izniman doprinos uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, a Gotovina je zahvalivši, istaknuo kako je to priznanje jednom vremenu i njegovim ljudima, hrvatskim braniteljima.

“Čast koju ste mi iskazali imenovanjem za počasnog građanina našeg glavnoga grada je priznanje jednom vremenu i njegovim ljudima, hrvatskim braniteljima, na čemu vam od srca zahvaljujem”, rekao je obrativši se na svečanosti nazočnima, među kojima su bili i hrvatski generali. “Mnogi koji su dali žrtvu, ovo vrijeme nisu dočekali”, kazao je i istaknuo da je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti.

“Danas slobodno odlučujemo o budućnosti našeg društva i naše zemlje… Hrvatski narod je odabrao demokraciju. Demokracija je privilegija i odgovornost. Imati jednaka prava znači imati jednake obveze prema državi koja omogućuje uživati slobodu i sigurnost. Naša je misija danas gospodarsko pozicioniranje Hrvatske u europskoj zajednici i briga o socijalnoj pravdi. Vjerujem u budućnost, u zajedništvo i sposobnost našeg naroda koji će znati odgovoriti na sve izazove koji su pred nama. Hvala vam”, poručio je Ante Gotovina.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor je Gotovini na svečanosti uručio lovorov vijenac i istaknuo kako mu je čast da je u ovom sazivu Gradske skupštine generalu Gotovini dodijeljena Povelja počasnog građanina.

Okrenimo se budućnosti

“Hvala što nas je sve pozvao da se okrenemo budućnosti i ako je to bila njegova zadnja zapovjed, nadam se da ćemo se svi u Hrvatskoj okrenuti budućnosti i da ćemo tu zapovjed poslušati”, istaknuo je Kosor.

Zaključak o proglašenju generala Gotovine počanim građaninom Grada Zagreba donijela je 10. rujna 2015. zagrebačka Gradska skupština, na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića.

Nakon svečanosti, novinari su pitali generala za koga će glasati. “U demokraciji je to osobno”, odgovorio je Gotovina.

U izjavi novinarima, gradonačelnik Bandić je rekao kako mu je čast što je mogao Gotovini, istinskom heroju Domovinskog rata, predati Povelju počasnog građanina te je podsjetio da je prije dva mjeseca tu počast dobio i general Mladen Markač.

Bandić je najavio da je Grad Zagreb dao prostor Hrvatskom generalskom zboru, “najljepšu zgradu na Gornjem gradu da se uredi”. “Kada već nisu proglašeni hrvatskim herojima neka imaju ovdje, gdje su glavne institucije države i grada Zagreba, svoj prostor. I na taj simboličan način im trebamo reći gdje oni trebaju stvarno pripadati i u miru,”, istaknuo je Bandić. Rekao je da će Generalski zbor biti u jednoj vili na Gornjem gradu, ali nije precizirao kojoj.

Gradnja spomenika Tuđmanu i domovini

Najavio je i gradnju dvaju spomenika – prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, te domovini. Bandić je rekao da će se u sljedećih 10 do 15 dana raspisati natječaj za gradnju spomenika domovini i da će biti postavljen na livadi između Koncertne dvorane “Vatroslava Lisinskog” i Trga Stjepana Radića, Gradske uprave.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku bit će podignut na trgu koji nosi njegovo ime.

Bandić je istaknuo da je Tuđman “iznjedrio Hrvatsku kroz pokret”, koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske. Bio je na čelu Hrvatske kad je međunarodno priznata početkom 1990-tih i kada se vratila u svoje granice. Spomenik je, rekao je Bandić, malo hvala za ono što je prvi hrvatski predsjednik bio. Bio je i zapovjednik pobjedničke Hrvatske vojske, rekao je, te naglasio kako je sretan što je svome prijatelju Anti Gotovini mogao uručiti Povelju. “Sretan sam da sam tih godina i bio ‘na mjerama’ zbog toga što sam pomagao. Ali, tako je uvijek u životu kada ste prvi. Znate vi što znače ‘mjere'”, rekao je Bandić novinarima. (Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni