Ansambl LADO nastupao u Sjevernoj Makedoniji

Ansambl LADO nastupao u Sjevernoj Makedoniji

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO vratio se s gostovanja u Sjevernoj Makedoniji gdje je s makedonskim folklornim ansamblom TANEC održao koncerte u Bitoli i Ohridu.

Prvi zajednički koncert ansambli su održali 26. srpnja u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee pored grada Bitole pred gotovo 2000 ljudi čime je svečano otvorena 51. sezona državnog festivala „Ilindanski dani“.

Kao i u Poljskoj gdje je nastupao mjesec dana ranije, izveo je Stare splitske plesove, Baranjsko momačko kolo, Kolo poskočicu Linđo i Valpovačko kolo.

Cjelovečernji koncert naziva “TANEC i LADO pod zvijezdama” održan je 28. srpnja u off-programu “Ohridskog ljeta”, na velikoj sceni Antičkog kazališta pred 1500 posjetitelja. Prihod od prodaje ulaznica s ovog humanitarnog koncerta usmjeren je jedinicama intenzivne njege COVID bolnica u Sjevernoj Makedoniji.

„Ovi koncerti samo su nastavak dugogodišnje suradnje naših dvaju ansambala. Planiramo i uzvratne koncerte u Hrvatskoj polovicom sljedeće godine kada će ljubitelji tradicijske umjetnosti moći uživati i u makedonskoj baštini“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO.

Martin Vučić, ravnatelj ansambla TANEC izrazio je zadovoljstvo da su dva nacionalna ansambla napokon održala zajedničke koncerte u Sjevernoj Makedoniji koji je domaća publike dugo očekivala.

LADO je posljednji put nastupao u Sjevernoj Makedoniji 2002. godine, a zadnji susret s ansamblom TANEC zbio se u srpnju 2018. godine u Bosni i Hercegovini.

Posljednji nastup ovoga mjeseca LADO će imati na Sunčanoj strani Prisavlja 31. srpnja. Koncert će se moći izravno pratiti od 21 sat na Trećem programu Hrvatske televizije. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.