Anna Soklich glasom oduševila Gorgonu

Anna Soklich glasom oduševila Gorgonu

(Fotografije: Marija Štilinović / HRT)

Anna njeguje eklektičan stil kojim spaja soul, klasični jazz, pop i rock, nadilazeći standardne žanrovske okvire

Treći koncert u ovogodišnjem ciklusu Jazz orkestra HRT-a, održan je u ispunjenoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, pod ravnanjem Mirona Hausera, 5. prosinca 2012.

Gošća večeri bila je mlada, svestrana slovenska pjevačica Anna Soklich. Koja je svojim ugodnim glasom velikog raspona oduševila mnogobrojne posjetitelje ovog koncerta. Bio je to njezin prvi nastup pred zagrebačkom publikom u kojem je demonstrirala da njezin glas omogućuje uranjanje u najrazličitije žanrove. Tijekom priprema za koncert naglasila je da uvijek želi ispričati priču te karizmu i emocije staviti ispred vokalne tehnike. Na koncertu se predstavila samo kao pjevačica, ali poznata je i kao autorica tekstova koje pjeva.

Od ranog djetinjstva usmjerena umjetnosti, prve je glazbene korake ostvarila u operi i jazzu da bi zatim pronašla vlastiti autorski jezik. Širokih interesa i svojim osebujnim glasom, Anna njeguje eklektičan stil kojim spaja soul, klasični jazz, pop i rock, nadilazeći standardne žanrovske okvire.

Anna Soklich već do sada je ostvarila suradnju s brojnim, svjetski poznatim ansamblima. Najvažniju suradnju ostvarila je s poznatim gospel zborom Harlem Gospel Choir koji je, između ostalih, surađivao s U2, Eltonom Johnom, Dianom Ross i The Gorillaz. Zbor je poznat po tome što je višekratno nastupio za nekoliko papa i američkih predsjednika. Anna Soklich nastupala je i uz simfonijske orkestre i big bandove. Posebno je važna njezina suradnja s Big Bandom RTV Slovenija, pa koncert s Jazz orkestrom HRT-a nije njen prvi susret s velikim jazz sastavom. Izjavila je da voli nastupati s velikim orkestrom jer tada pjesme zvuče bogato i puno.

Prema njezinim riječima, glazba je način života, a na prvo mjesto postavlja nastupe na pozornici, gdje nema prostora i vremena za manipulaciju, budući da svaki put moć interpretacije dolazi izravno od publike. Svojim je nastupom u Gorgoni to i pokazala. Glazbeni uzori su joj prije svega umjetnici soula i jazza, a svoj širok glazbeni interes koji uključuje i blues, gospel, rock… predstavila je izvedbama Caught a Touch of Your Love, Indian Summer, That’s Life, Trav’lin’ Light, Deedles’ Blues, Alfie, Brand New Day, Going, Natural Woman i Respect. Svojim nastupom, jednostavnošću i glasom osvojila je publiku koja je izmamila i dodatak. Klasik Franka Sinatre Have Yourself A Merry Little Christmas na kraju ove glazbene večeri kojim su Anna Soklich i Jazz orkestar HRT-a na čelu s Mironom Hauserom svima u dvorani i onima pred radijskih aparata čestitali nadolazeći nam Božić.

Jazz orkestar HRT-a je svirao na sada već standardno visokoj razini i bio pouzdana partner pjevačici. Orkestar ima veći broj istaknutih solista. Ovom prilikom valja istaknuti solistički nastup vođe trombonske sekcije, Marina Ferketina.

Bila je to večer koja je oduševila nazočne.

Igor Čatić