Aninim perivojem ponovno prošetali Vraz i Matoš

Aninim perivojem ponovno prošetali Vraz i Matoš

Samoborci su se na Anin-perivoju u petak 27. travnja nakratko vratili u 19. stoljeće, na još jednom oživjelom Majalesu. Anin-perivojem su kao i nekad u prošlosti prošetali Stanko Vraz, Antun Gustav Matoš, dame u krinolinama i gospoda u frakovima te su zapjevane stare samoborske popovke uz Tamburaški sastav „Samoborci“.

Majales je u povijesti imao značajno mjesto jer stari zapisi navode kako je upravo taj događaj potaknuo tadašnjeg gradonačelnika Šmidhena na uređenje tog područja prije 154. godine. Povijest se sada ponovila, jer se sve to i ove godine osjetilo u Anin perivoju kojim je, recitirajući Đulabije, ponovno prošetao Stanko Vraz, kojega je utjelovio Milan Žegarac Peharnik. Antun Gustav Matoš kojeg je utjelovio Zoran Perović prenio je svoje impresije o Samoboru, Đurđica Pleše Vujica i TS Samoborci zapjevali su himnu svih Samoboraca “Kod kapele svete Ane”. Posjetitelji su uživali i u izložbi fotografija, grafika te razglednica s motivima Anin-perivoja kroz prošlost i vatrenom showu udruge Cirkultura.

Svemu je prethodilo kićenje Majuša (od dva izvora vode na Vugrinščaku i podno Starog grada gdje je predsjednik Oživljene povijesti Milan Žegarac Peharnik učenicima objasnio kako se i zašto počast vodi nekada odavala stavljanjem najčešće crvenih vrpci na granu mlade bukve. Riječ je o starom narodnom običaju samoborskog kraja, prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci. Tako se – rekao je – prema vjerovanju štitila voda od uroka, a u kršćanstvu tim se običajem obilježavao i početak svibanjskih pobožnosti. U kićenju Majuša sudjelovali su i učenici ETUŠ-a te su se zapjevale i marjanske pjesme.

Događanje je organizirala Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Gradom Samoborom, Turističkom zajednicom grada Samobora i udrugom Oživljena povijest Samobora. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni