Anin-perivoj bogatiji za još jednu informativnu ploču

Anin-perivoj bogatiji za još jednu informativnu ploču

Ploča ispred kapele sv. Ane nastavak je suradnje Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije s Gradom Samoborom i Udrugom „Oživljena povijest Samobor“ na vraćanju starog sjaja Anin-perivoju

U povodu 150. godišnjice Anin-perivoja i blagdana Sv. Ane, Javna ustanova Zeleni prsten postavila je još jednu informativnu ploču. Nakon održanog misnog slavlja, ispred kapele sv. Ane u nedjelju je otkrivena ploča Kapela Svete Ane koju je blagoslovio pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije mons. Ivan Šaško, a otkrili su je zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković i predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak. Na novopostavljenoj ploči nalazi se sažeta povijest opjevane samoborske kapele, a autor teksta je Milan Žegarac Peharnik.

Kao i nekada, mnoštvo Samoboraca okupilo se kraj kapele Svete Ane i na Tanzplatzu na Anindolu. Pjesma, ples, licitari i gvirc vratili su posjetitelje u vrijeme Marka Vukasovića (autora pjesme Kod kapele Sv. Ane), vrijeme kad je Anin-perivoj bio omiljeno izletište Samoboraca i izletnika.

Ova spomen ploča nastavak je suradnje Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije s Gradom Samoborom i Udrugom „Oživljena povijest Samobor“ na vraćanju starog sjaja Anin-perivoju. Do sada je postavljeno 13 informativnih ploča s nazivima šetnica te spomen ploča 150. godišnjice začetka “majalesa” i Anin perivoja.

„Ne bi bilo Anin-perivoja da ovdje nije bilo kapele svete Ane oko koje su se mnogi godinama brinuli, a i sam ovaj prostor vezan je za zaštitu prirode“, izjavila je na otkrivanju ploče ravnateljica Javne ustanove Martina Glasnović.

Najmlađu samoborsku kapelu, kapelu sv. Ane, dala je izgraditi vlasnica Samobor-grada, Ana Elizabeta Auersperg, rođena Moškon, nakon završetka izgradnje župne crkve Svete Anastazije. No Ana Elizabeta nije do kraja završila gradnju, vjerojatno zašto što je 1680. godine svoja samoborska imanja predala djeci na upravljanje. Zbog parbi i svađa Samoboraca s Aninim sinom Teodorikom, kapela je neko vrijeme stajala nezavršena. Kada je 1740. godine vlasnikom Samobor-grada postao Anin unuk; pobožni grof Josip Antun Auersperg, dao je dovršiti kapelu i vjeruje se da je kapelu nazvao po svojoj baki. (zg-magazin)