“Aneksom ugovora SRC Svetice se smanjuju na štetu atletičara”

“Aneksom ugovora SRC Svetice se smanjuju na štetu atletičara”

Švaljek: U cijeloj priči je sporna pojava tvrtke Svetice sport koja bi trebala preuzeti sve poslove vezane uz gradnju Centra, a koja se do sada nije uopće spominjala u niti jednoj fazi

Gradska zastupnica Sandra Švaljek u ponedjeljak je upozorila da se aneksom ugovora između Hrvatskog nogometnog saveza i Grada Zagreba smanjuje površina Sporstko-rekreacijskog centra Svetice, a na štetu građana i atletičara.

Švaljek je zajedno s gradskim zastupnikom Darinkom Kosorom na konferenciji za novinare na zagrebačkim Sveticama istaknula kako je na dnevni red sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak upućena točka vezana uz SRC Svetice, kao i spomenuti aneks ugovora između Grada i HNS-a.

Ona tvrdi kako je iz spornog aneksa vidljivo da se smanjuje veličina građevinskog objekta za čak 9000 četvornih metara. Nadodala je kako se smanjuje i veličina igrališta, te da će ukupno biti manje za 20 posto od postojeće kvadrature. Kaže kako, u spomenutom obrazloženju nije stajalo koji dio građevinskog objekta neće biti izgrađen, no sumnjaju da se radi o atletskom centru.

Švaljek, naime, tvrdi da je iz ugovora izbrisana druga faza izgradnje SRC-a koja se odnosila na atletski centar, odnosno na dvoranu za altetičare. Pritom ističe kako je u cijeloj priči sporna pojava tvrtke Svetice sport koja bi trebala preuzeti sve poslove vezane uz gradnju Centra, a koja se do sada nije uopće spominjala u niti jednoj fazi. Smatra kako je sve navedeno u koliziji sa prethodnim ugovorima te kako unutar toga su sporni i rokovi.

»Grad je ovaj prostor dao u zakup HNS-u na rok od 15 godina, a to je najveći mogući rok na koji se neki objekt može dati u zakup. S ovim izmjenama ugovora se automatski pomiču rokovi zakupa i to na 15 godina od trenutka ishođenja uporabne dozvole«.

Švaljek je pritom naglasila, kako je originalnim ugovorima o zakupu pisalo kako bi rok za ovaj prostor trebao biti do 2029, dok po novom ugovoru postoji šansa da se ugovor produži do 2036. godine, bez ikakvog javnog natječaja.

Švaljek na kraju ističe kako neće podržati sporan aneks ugovora te postavlja pitanje zašto nije raskinut ugovor između Grada i HNS-a, budući da je nogometna krovna organizacija probila sve rokove i da se investira u ono što je građanima važno.

Prvobitni plan je predviđao i dio za atletičare

Zaključuje, kako je prostor Svetica namijenjen za rekreaciju građana i atletike, te tome treba i služiti.

Na njezine riječi se nadovezao bivši predsjednik Gradske skupštine i sadašnji gradski zastupnik, Darinko Kosor. Ugovor je, kaže, donesen dok je on bio na čelu Gradske skupštine, te je podsjetio kako gradonačelnik nije najviše tijelo grada Zagreba. Smatra kako je »spomenuti aneks zlouporaba gradske imovine u sklopu privatnog interesa, koji se očituje u novoj firmi koja ulazi u spomenuti ugovor«.

 Smatra, kako je sve to na štetu atletike, ali i svih građana, s posebnim naglaskom na građane Maksimira i Svetica koji su to pokazali na prosvjedima. Kosor drži da je gradonačelnik obmanuo gradske zastupnike kada im je obećano da će ovo biti nogometno – atletski centar.

Pozvao je gradonačelnika da povuče spomenuti prijedlog, a sve gradske zastupnike, uključujući i HDZ i Neovisne za Hrvatsku, da se drže onoga što su glasali pred dvije godine. Zaključio je, kako pitanje “Svetica nije ideološko pitanje, već pitanje građana grada Zagreba.

Matej Knežević