Andrija Mohorovičić uskoro dobiva spomenik u Zagrebu

Andrija Mohorovičić uskoro dobiva spomenik u Zagrebu

U nedjelju 23. siječnja 2022. obilježava se 165. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića, hrvatskog znanstvenika kojem će u zgrebu uskoro biti podignut spomenik.

Iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poručili su da se aktivnosti potrebne za podizanje spomenika privode kraju te da se njegovo postavljanje može očekivati sredinom ove godine. Na taj će se način Grad Zagreb i hrvatske institucije odužiti znanstveniku koji je ime svojega grada i svoje domovine pronio širom svijeta.

Geofizičar A. Mohorovičić veliki je hrvatskih znanstvenik te jedan od rijetkih koji su do svjetski relevantnog otkrića došli radeći u Hrvatskoj, u Zagrebu. Po njemu je nazvana granica između Zemljine kore i plašta (Mohorovičićev diskontinuitet ili, skraćeno, Moho), jedan krater na Mjesecu te asteroid u području između Marsa i Jupitera.

Inicijativa stara 15 godina

Inicijativa da se Mohorovičiću podigne spomenik u Zagrebu pokrenuta je prije petnaest godina. Nakon toga je odobrena lokacija za spomenik, u Parku Grič, ispred ulaza u zgradu u kojoj je A. Mohorovičić radio. No uslijedio je zastoj te je inicijativa obnovljena prije pet godina osnivanjem Odbora za podizanje spomenika pri HAZU.

Zahvaljujući financijskoj pomoći Ministarstva znanosti i obrazovanja te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odbor je potaknuo raspisivanje natječaja za izradu idejnog kiparskog rješenja. Javni, anonimni natječaj je 2019. provelo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Prvu nagradu na tom je natječaju osvojio akademski kipar Nikola Džaja.

Potom je brigu o spomeniku preuzeo Grad Zagreb. Gradska skupština je u prosincu 2020. jednoglasno odobrila projekt postavljanja spomenika u park na Griču. Nakon toga je proveden javni natječaj, temeljem kojega je lijevanje i postavljanje spomenika povjereno Ljevaonici Ujević. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni