Andrej Plenković: Hrvatski vanjskopolitički prioritet jest približavanje BiH Europskoj uniji

Andrej Plenković: Hrvatski vanjskopolitički prioritet jest približavanje BiH Europskoj uniji

Uloga potpredsjednika Odbora za vanjske poslove bitno određuje raspored tjednih obveza i fokusira moj rad na teme koje se odnose na suočavanje vanjske politike EU s nizom globalnih izazova. Najveći izazov trenutno predstavlja imigrantska i izbjeglička kriza

mr. sc. Andrej Plenković

Proteklih 20 godina moje političko i diplomatsko djelovanje bilo je usmjereno da pridonesem ostvarivanju punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji kao strateškog nacionalnog cilja. Članstvo u EU povijesna je prilika za Hrvatsku da iskoristi razvojne mehanizme Unije za sazrijevanje u moderniju i uređeniju zemlju.

Na općim europskim izborima predvodio sam koalicijsku listu HDZ-a koja je sa šest osvojenih mandata ostvarila uvjerljivu pobjedu. Puni mandat u Europskom parlamentu daje našoj delegaciji zastupnika HDZ/HSS prigodu da se fokusiramo na provedbu ključnih tema našeg programa Hrvatski glas u Europi koje se tiču gospodarskog rasta, zapošljavanja, korištenja europskih fondova, razvoja poljoprivrede i ribarstva, pomoći mladima, boljeg infrastrukturnog povezivanja te brige o nacionalnom identitetu, kulturi i Hrvatima u BiH. Hrvatski zastupnici u EP-u su svojim aktivizmom prepoznatljivi među europskim kolegama, što je bitno da se kao predstavnici najmlađe članice EU pokažemo kao relevantan faktor na europskoj političkoj sceni. Našu inovativnu ulogu sve više razumiju i naši sugrađani s kojima redovito komuniciramo. Ujedno, nastojimo što bolje povezati interese naših poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika i ribara s prilikama koje nudi europsko tržište.

U Europskom parlamentu želim pokrenuti još više tema koje će utjecati da život naših građana bude kvalitetniji. Nastavit ću pomagati HDZ-u da ostvari pobjedu na parlamentarnim izborima. S novom vlašću treba doći i odgovornije vođenje zemlje s naglaskom na reformski zaokret Hrvatske koji će osigurati snažniji gospodarski rast i zapošljavanje

Kao zastupnici HDZ/HSS-a pripadamo najvećoj i najsnažnijoj parlamentarnoj grupaciji Europskoj pučkoj stranci, iz čijih redova dolazi predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker. To nam omogućuje da snažnije utječemo na donošenje zakonskih i drugih akata u Europskom parlamentu, koji imaju neposredan učinak na naše svakodnevne živote. U stalnom sam kontaktu s kolegicama Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić, Marijanom Petir i kolegom Davorom Stierom oko zajedničkih aktivnosti. Surađujemo s drugim hrvatskim zastupnicima o interesima važnim za RH.

Rezolucija o Šešelju

Redovito vodim računa da hrvatski identitet i vitalni nacionalni interesi ne budu dovedeni u pitanje. Nakon puštanja na privremenu slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegove ratnohuškačke retorike pokrenuo sam usvajanje rezolucije koja je, uz veliku podršku zastupnika, čvrsto osudila Šešeljevo ponašanje i nereagiranje srbijanskih vlasti. Slično se dogodilo kada smo zatražili da Srbija razmotri ukidanje spornog zakona kojim širi nadležnost svojih pravosudnih organa na teritorij država bivše SFRJ. Trudim se predstaviti Hrvatsku europskim kolegama i kao zemlju bogate tradicije i kulture. Tako sam povodom obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke u Bruxelles pozvao 60-ak članova Viteškog alkarskog društva Sinj te organizirao izložbu u Parlamentu.

S druge strane, svaki od nas zastupnika uključen je u rad pojedinih Odbora, izaslanstava i međuparlamentarnih skupina gdje se bavimo europskim pitanjima. Početkom petogodišnjeg mandata izabran sam za potpredsjednika Odbora za vanjske poslove EP-a, kao prvi hrvatski zastupnik koji je izabran na dužnost u nekom parlamentarnom odboru. Ta uloga bitno određuje raspored tjednih obveza i fokusira moj rad na teme koje se odnose na suočavanje vanjske politike EU s nizom globalnih izazova. Najveći izazov trenutno predstavlja imigrantska i izbjeglička kriza. Na Odboru pomažemo u formuliranju jasnog stajališta Unije s izrazom solidarnosti prema izbjeglicama koje su proživjele strahote rata i terorizma, ali istovremeno pokušavamo dati odgovor na pitanja o boljem upravljanju granicama, preveniranju sigurnosnih rizika i rješavanju problema na njegovom izvoru.

U EP-u ističem da je Hrvatska spremna pokazati human i solidaran pristup izbjeglicama i prognanicima, kao što je to bilo i početkom 90-ih kada je u našoj zemlji bilo zbrinuto gotovo milijun izbjeglica. Izuzetno mi je drago što imam priliku surađivati s predsjednikom Odbora za vanjske poslove njemačkim zastupnikom Elmarom Brokom (CDU), koji je od 1980. godine član EP-a.

Predsjednik sam Parlamentarnog Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine, što me usmjerava da se kontinuirano bavim stanjem u Ukrajini, koja je žrtva agresije Rusije. Kroz rad s ukrajinskim kolegama iz Vrhovne Rade zajedno pridonosimo jačanju institucionalnih kapaciteta i provođenju europskih reformi radi približavanja Ukrajine Europskoj uniji. Ukrajina se nalazi u sličnoj situaciji kao i Hrvatska 90-ih godina. Zato se trudim predstaviti model mirne reintegracije Podunavlja 1998. kao moguće korisno rješenje za ukrajinsku krizu, koje bi dovelo do reintegracije okupiranih područja u ustavnopravni poredak Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i Andrej Plenković

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i Andrej Plenković

Intenzivan ritam aktivnosti

Ujedno, zamjenski sam član Odbora za proračun, Odbora za ustavna pitanja i Odbora za ribarstvo. Sudjelujem i u radu izaslanstava za odnose s državama Magreba, Unijom za Mediteran i EURONEST-om, kao i u međuparlamentarnim skupinama za osobe s invaliditetom, za prava djece, za mala i srednja poduzeća i za vino. Redovito sudjelujem u raspravama o stanju u Bosni i Hercegovini, posebne glede prava hrvatskog naroda kao konstitutivnog, jer smatram da je hrvatski vanjskopolitički prioritet broj jedan približavanje BiH Europskoj uniji.

Ritam aktivnosti i zaduženja u Parlamentu je vrlo intenzivan. Od ponedjeljka sve do četvrtka popodne nalazimo se u Bruxellesu ili u Strasbourgu, ako je u tijeku plenarna sjednica. Preostale dane u tjednu provodim ili kao dio delegacije u službenim posjetima drugim državama, ili u Hrvatskoj obilazim teren i komuniciram s javnošću. Mandat europskog zastupnika je univerzalan, te sam jednako odgovoran svakom građaninu u Hrvatskoj i svakoj općini, gradu i županiji. Stoga se dobar dio mog rada u protekle dvije godine odnosio i na sudjelovanje na brojnim simpozijima, stručnim konferencijama i javnim tribinama gdje sam u različitim sredinama i tematskim okvirima vodio dijalog s ministarstvima, nevladinim organizacijama, gospodarskim komorama, poduzetnicima, mladima i drugima. To je i najprimjereniji način da emancipiram brojne teme vezane za Europski parlament, koji iako je svojevrsni drugi dom Hrvatskog sabora, često nije jednako medijski prisutan kao druge političke teme.

Ekipa mladih suradnika

HDZ_EPPOdređeno vrijeme protekne i na kvalitetnu pripremu za pojedino izlaganje ili sastanak, jer je na ovoj političkoj razini izuzetno bitna konciznost svih relevantnih informacija. U mom radu pomaže mi ekipa mladih suradnika Marijana Balić, Marko Milić, Tena Mišetić, Karlo Ressler i Miroslav Smetiško. Uz njih, nas četvero HDZ-ovih zastupnika svaki mjesec angažira po 2-3 mladih stažista, a zaposlili smo i po jednog asistenta u županijama u Hrvatskoj. Time želimo dati priliku mladim ljudima da stjecanjem iskustava i radom na europskim poslovima s vremenom postanu nova generacija koja će biti spremna upravljati Hrvatskom kao članicom EU.

U kontaktu sam i s kolegama iz HDZ-a s kojima organiziram zajedničke događaje i razmišljam kako pristupiti određenoj temi. Živim u Zagrebu na Črnomercu te sam u dogovoru s matičnom Područnom organizacijom HDZ-a Črnomerec bio nositelj liste HDZ-a za Vijeće gradske četvrti Črnomerec na lokalnim izborima 2013. Nastavio sam pratiti i pomagati aktivnosti Vijeća i PO HDZ-a na Črnomercu. Svake godine organiziram i zajedničko druženje Europski susret na Črnomercu.

S ovogodišnjeg “Europskog susreta na Črnomercu”

Pored svih obveza i života praktički na relaciji Bruxelles-Strasbourg-Zagreb, ostaje malo slobodnog vremena. Dok sam u Bruxellesu i Strasbourgu, gotovo cijele dane sa suradnicima provodim u zgradi Parlamenta. Eventualno uspijem pronaći par sati za susrete s bivšim kolegama iz diplomacije. Od kolega zastupnika iz drugih zemalja, imam dobro prijateljstvo s francuskim kolegom Arnaudom Danjeanom i njemačkim Davidom McAllisterom. Nastojim vrijeme u Zagrebu što više provesti uz svoju obitelj i najbliže prijatelje. Trudim se ponekad odigrati košarku s društvom vikendom, jer sam se tim sportom bavio u mladosti. Kad stignem, volim pogledati predstavu u kazalištu ili neki dobar film. Zagreb kao grad u kojem sam odrastao i Bruxelles kao moje radno mjesto šarmantni su i simpatični svaki na svoj način.

Trenutno, prioritet u profesionalnom životu mi je rad u Europskom parlamentu gdje želim pokrenuti još više tema koje će utjecati da život naših građana bude kvalitetniji. Nastavit ću pomagati Hrvatskoj demokratskoj zajednici da ostvari još jednu pobjedu u nizu na parlamentarnim izborima. S novom vlašću treba više doći do izražaja pozicioniranost i utjecaj Hrvatske kao članice EU i NATO-a, ali i odgovornije vođenje zemlje s naglaskom na reformski zaokret Hrvatske koji će osigurati snažniji gospodarski rast i zapošljavanje.

Autor je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta

Komentari su zatvoreni