Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku

Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku

»Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka«, zaključila je

Premijer Zoran Milanović primio je pisanu ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić i s današnjim danom razriješit će je dužnosti, potvrđeno je u srijedu Hini iz Vlade. “Predsjednik Vlade Zoran Milanović primio je pisanu ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Predsjednik Vlade razriješti će ministricu kulture s današnjim danom”, rekao je glasnogovornik Nikola Jelić.

Imenovanje novog ministra uslijedit će nakon što Milanović obavi konzultacije s koalicijskim partnerima.

»Kao ministrica prihvaćam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju«, napisala je u pismu ostavke Zlatar Violić, koja se u njemu ispričala »zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju«

»Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka«, zaključila je.

Ona je u pismu zahvalila predsjedniku Vlade na povjerenju koje joj je ukazao imenovanjem na mjesto ministrice kulture. Izrazila je ponos što je gotovo tri i pol godine zajedničkog rada »za vrijeme kojega su u području kulture ostvareni značajni pomaci i projekti«.

Prema nalazu Državne revizije za 2013. godinu, u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja. Na taj način je došlo do nepoštivanja Odluke u uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014.) vraćen je cjelokupni iznos sredstava.

Zlatar Violić u pismu kaže da u nepravilnostima u poslovanju korištena sredstva nisu trošena nenamjenski te da su svi putni nalozi zatvoreni i odnose se na obavljena putovanja. Ministarstvo je, dodaje, prihvatilo nalaz Državne revizije te donijelo Uputu o postupanju s računima za reprezentaciju i Uputu o postupanju s putnim nalozima te ispravilo nepravilnosti navedene u reviziji.

Još nije definirano tko će zamijeniti Andreu Zlatar Violić na čelu Ministarstva kulture, ali u medijima se nagađa kako bi to mogao biti njezin zamjenik Berislav Šipuš. (hina / zg-m)